НОВИНИ

Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите

Днес изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за предстоящите избори за Европейски парламент. Инициативните комитети имат още няколко дни - до 15 април. На 25 април започва същинската част на предизборната кампания.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова Альоша Шаламанов
19:50, 10.04.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

9 партии са подали документи до момента, от тях 3 вече регистрирани. Коалициите не остават по-назад - регистрираните са 4 от 8. Но скандалът не закъсня - АБВ и партньорските й партии бяха регистрирани като "Коалиция за България", въпреки острите възражения на БСП, която от години използва същото име.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Бяха представени и от едната и от другата страна документи за регистрация на марката "Коалиция за България" за различни класове, но в рамките на този дебат становището на ЦИК, което се формира е, че самото притежание на марката е въпрос, който е неотменим към самата регистрация.

Друг прът в колелата на добре смазаната от честите ни избори машина остава машинното гласуване. Тече процедура за обществена поръчка - 7 милиона и половина се предоставят за наем на 3 000 машини. Защо наем, а не покупка - въпросът и този път разбуни духовете.

Мая Манолова - омбудсман: Притеснява ме решението да се наемат машини вместо да се купуват и цената на наета машина, която е равна накупена машина, предвид факта, че след това предстоят и местни избори наем за 3 000 машини, след това наем за 6 000 машини. 27 милиона за наемане на машини е прекалено.
Стефка Стоева - председател на ЦИК: Няма кой да сертифицира машините към този момент. Много сложен е въпросът и със софтуера, със защитата, с това да се случи повреда в изборния ден, как се продължава гласуването. Много много тежки въпроси технически и юридически.

Друг казус се оказа осигуряването на достъп на хората с увреждания до урните. Според евродоклад милиони в рамките на съюза не могат да упражнят правото си на глас. В България проблемите са главно технически, защото мобилните урни не достигат.

Иначе тези евроизбори се различават с поставянето на някои лимити при финансирането - до 2 милиона за партиите и коалициите и до 100 000 за инициативните комитети. Даренията също не може да надвишават 10 000 лева за година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година
Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година
Владислав Горанов: Спад на безработицата и ръст на икономическите показатели
Владислав Горанов: Спад на безработицата и ръст на икономическите показатели