НОВИНИ

Изтеглят от търговската мрежа яйца от птицефермата в Генерал Тошево

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна разпореди дистрибуторите да изтеглят от търговската мрежа кокоши яйца от птицефермата в Генерал Тошево, в която беше открит птичи грип. Близо 2000 яйца са иззети от складове и магазини, преди да стигнат до крайния потребител. Фирмите вече са спрели от продажба заразените яйца.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
11:54, 09.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Създадена е организация яйцата от Генерал Тошево да бъдат изтеглени от всички складове и магазини от търговската мрежа, до която са стигнали. Продуктите са с маркировка – 3BG08745. До момента са обработени два склада.

Д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна: "В единия склад има 1500 бройки, а в други склад 360 бройки – два кашона яйца."

Д-р Димова обясни, че е възможно част от яйцата да са стигнали до крайните потребители, но няма причини за паника, тъй като при термична обработка вирусът се унищожава.

Д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна: "Мога да успокоя тези граждани, които са си закупили от тези яйца, да не се притесняват. Алиментарният път на разпространение на заразяване с тази болест не е типичен за хората."

Вирусът може да е опасен за човека само ако се съчетае с други заболявания. Огнището на заразата беше установено в птицеферма за кокошки носачки в Генерал Тошево. Собственикът на засегнатия обект ще бъде компенсиран от държавата за понесените загуби.

Д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна: "Птичият грип нанася невероятни щети за собствениците на животновъдни обекти, защото това е избиване, умъртвяване на птиците."

За момента няма регистрирани нови случаи на огнища от птичи грип в областите Варна и Добрич. Няма и сигнали за болни птици или смъртност по фермите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колекторът „България” все още не е включен в пречиствателната станция на Русе
Колекторът „България” все още не е включен в пречиствателната станция на Русе
Обърнат румънски ТИР затвори движението към Дунав мост в Русе
Обърнат румънски ТИР затвори движението към Дунав мост в Русе