НОВИНИ

Изтича срокът за доброволно унищожаване на прасета от стопанства в Южна България

Утре - 11 август, изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на Африканска чума по свинете. След изтичане на посочения срок се пристъпва към умъртвяване на животните от Областна дирекция по безопасност на храните.

bnt avatar logo
от БГНЕС
19:46, 10.08.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
изтича срокът доброволно унищожаване прасета стопанства южна българия

Ветеринарите и експертите на БАБХ припомнят, че добитото месо от животните отглеждани в тип „заден двор” може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на месото.

Вирусът на Африканската чума по свинете е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото.

;

До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно за унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство.

Няма да бъде допуснато в списъците да попаднат хора, които не са гледали прасета. Следващата година всеки, който иска да отглежда свине, без значение в какъв обем, трябва да бъде с мерки за биосигурност и регистрация на стопанството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пряко по БНТ1: Волейболните национали излизат срещу отбора на Пуерто Рико
Пряко по БНТ1: Волейболните национали излизат срещу отбора на Пуерто Рико
Постоянен арест за петимата задържани от най-мащабната наркогрупа в София
Постоянен арест за петимата задържани от най-мащабната наркогрупа в София