НОВИНИ

Ще обжалват ли санкцията собствениците на къщи за гости с открити нарушения?

В края на седмицата изтича 14-дневният срок, в който собствениците на къщите за гости с открити нарушения могат да дадат своите възражения към фонд "Земеделие". Три от глобените къщи за гости са в Русенско, а общата сума, която те трябва да възстановят е половин милион лева. Ще обжалват ли санкцията собствениците?

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
20:34, 21.11.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Заради открити нарушения собственикът на къщата за гости в село Писанец трябва да върне евросубсидията от 58 000 лева, с която е направил ремонт на имота, който има. Казва, че ако това се случи, ще фалира. Категоричен е, че ще обжалва наложената от Държавен фонд „Земеделие" санкция. Проверката на БНТ по-рано установи, че в къщата за гости няма гости.

Къщата за гости в село Писанец е от 8 години. И макар че в момента е празна, собственикът Ангел Рангелов твърди, че през уикендите посреща групи от по 20-30 души. Няма обяснение защо попада в списъка с нарушения. Няма готовност и да върне взетите евросредства.

Ангел Рангелов - собственик на къща за гости: Няма как да ги върна. Затварям вратата и повече край. Да дойдат да си я вземат. Нямам какво да правя. Аз не съм правил къща. Аз правя ремонт.

Според документите санкцията на собственика е наложена, защото не е назначил персонал. Изискването е за минимум 5 работници. Рангелов обаче предпочел сам да се заеме с работата на рецепцията, почистването на стаите и осигуряването на храна за туристите. Готов е да обжалва санкцията.

Ангел Рангелов - собственик на къща за гости: Аз съм за справедливостта.

В списъка с нарушения попада и Базата за селски туризъм в Глоджево. В нея са инвестирани 340 000 лева по Програмата за развитие на селските райони. Имотът обаче е заключен, а местните хора твърдят, че и в тази къща рядко са отсядали гости. През лятото за кратко там са идвали преселници от Турция при свои роднини. Според бившия земеделски министър Мирослав Найденов безпрецедентно високият процент на открити нарушения в къщите за гости доказва как на практика у нас са се реализирали "лоши" проекти.

Мирослав Найденов - бивш министър на земеделието и храните: От тези 158 къщи, които трябва да възстановят на 100% субсидията има доста известни лица. Има и политици и бизнесмени, така че поздравления за това, че фонд „Земеделие" успя да стигне до крайност и очевидно доказа, че няма политическа протекция, поне към този момент на тези хора.

След проверките собствениците на къщи за гости трябва да върнат общо 46,4 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на първо място в ЕС по брой пушачи
България е на първо място в ЕС по брой пушачи
Германия и Франция с инициативи за възраждане на НАТО
Германия и Франция с инициативи за възраждане на НАТО