НОВИНИ

Изтребители на Южна Корея са открили предупредителен огън срещу руски самолет

Южна Корея обяви, че руски самолет два пъти е нарушил въздушното й пространство в района на Японско море тази сутрин. В отговор е имало предупредителни изстрели от страна на южнокорейски изтребители. Москва отрече да е и имало навлизане в чуждо въздушно пространство. Това е първият подобен инцидент между Южна Корея и Русия.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:55, 23.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

По данни на южнокорейските военни, в зоната за идентификация на въздушното ѝ пространство в сутрешните часове са навлезли два руски стратегически бомбардировача - ракетоносци Ту - 95 и два китайски бомбардировача. По-късно руски разузнавателен самолет А-50 два пъти е навлязъл във въздушното пространство над островите Токто - обект на териториален спор между Сеул и Токио и наричани от Япония Такешима.

В отговор са вдигнати южнокорейски изтребители Ф16, които изстреляли над 360 предупредителни изстрела и 20 сигнални ракети. Разстоянието до руския самолет в този момент е било 1 км. В Сеул за разговор бяха извикани военните аташета на Русия и Китай.

Йон Сун - гу, зам.-министър по политическите дела: Причината да ги извикаме без предварително уведомление е, за да предявим своя остър протест по повод навлизането на руски самолет в обхвата на радарите ни и нарушаването на нашето въздушно пространство и да призовем да не се допуска това да се повтаря.

В отговор Пекин напомни, че с Южна Корея са добри съседи и не е имало нахлуване.

Хуа Чунин, говорител на китайското външно министерство: Знаем, че зоната за идентификация на южнокорейската противовъздушна отбрана не спада към въздушното пространство на Южна Корея и всички страни имат право на полети там според международните закони.

Япония също остро протестира срещу поведението на руските самолети и срещу последвалите действия на Южна Корея.

Москва обяви, че руските Въздушно-космическите сили и китайските военновъздушните сили за първи път са извършили съвместно въздушно патрулиране в Азиатско-тихоокеанския регион. То не е било насочено срещу никоя страна. Досега Москва и Пекин провеждаха съвместни учения по суша и вода, но за първи път извършват заедно въздушен патрул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване
Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване
Над 2 млн. лв. обезщетение ще получи свинекомплексът в Николово
Над 2 млн. лв. обезщетение ще получи свинекомплексът в Николово