Изваждат завета на Васил Априлов от трезора на БНБ

Честваме 230 години от рождението на Васил Априлов. По случай годишнината утре Националната библиотека организира ден на отворените врати. Посетителите ще могат да видят оригиналното завещание на възрожденеца от 10.00 до 16.00 ч. Ще бъде представено и фототипно издание на документа.

Айше Сали
от Айше Сали
преди 7 месеци
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Завещание с чувство за изпълнен дълг. Фондът от 60 000 сребърни рубли и лихвите, които ще натрупат през годините, са израз на възрожденското желание българите да получават светско и модерно за своето време образование.

Руслан Иванов, главен архивист в отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека: Сред стипендиантите са Тодор Бурмов, който е първият министър-председател след Освобождението, Райчо Каролев, който по-късно става и първия директор на Народната библиотека, Сава Филаретов, Добри Чинтулов.

В документа от 29 параграфа, изписан собственоръчно от Васил Априлов, е посочено как да бъдат изразходвани средствата. Основната част от тях са за Априловската гимназия в Габрово и за стипендии за обучение в Одеса.

Пари са заделени за написването на история на България, както и за откриването на печатница и библиотека в родния му град.

Руслан Иванов, главен архивист в отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека: Прекарва голяма част от живота си извън пределите на България, но дава огромна сума за развитието на просветното дело. Към днешна дата Априловската гимназия повече от 180 години образова и възпитава достойни граждани.

Оригиналът на завещанието се съхранява в трезора на БНБ, а според работещите в Националната библиотека, утре то ще бъде показано за първи път пред посетители.

Топ 24
Най-четени