НОВИНИ

Министрите Радев, Нанков и Московски подадоха оставки

Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима министри, отговорни за катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. С постовете си ще се разделят вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков. Министрите Радев и Нанков дадоха извънреден брифинг в Министерския съвет, на който заявиха, че тримата са депозирали оставките си и понасят политическата отговорност като ръководители на трите министерства, които имат отношение към трагичния инцидент в Своге. Министър Московски не присъства на брифинга, тъй като е в болничен.

bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 31.08.2018 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
Николай Нанков, регионален министър:Тримата колеги, аз, Московски и Радев депозирахме нашата оставка пред министър-председателя, както заявихме - още в неделя изразихме нашата готовност по линия на политическата отговорност, която трябва да бъде поета заради трагичния инцидент - да подадем нашите оставки и днес те са факт, депозирани са в МС.

Нанков заяви, че са хора с морал, затова понасят тази отговорност, която носят като ръководители на трите министерства, които имат касателство по трагичния инцидент.

Николай Нанков, регионален министър: Нашата основна цел е справедливостта, максимално бързо да дойде на дневен ред. Ние съдействахме, съдействаме и ще съдействаме с всичко възможно, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин и за се създаде справедливост по линия на отговорностите.
Валентин Радев, вътрешен министър: Така постъпваме в политическа партия ГЕРБ, ние носим политическа отговорност, поставени сме на тези позиции да свършим определена работа. След като се случи този инцидент без да имаме персонална вина, но очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от такава трагедия. Това време ни трябваше, вече пети ден , така се разбрахме с премиера, да предадем всичко на следствието. Той днес ни каза - стига толкова, това е денят , каквото можахте, помогнахте, донесете оставките и ги депозирайте. Но тези дни ни трябваха точно за това. Ние сме хората, които познават най-добре системите в момента. Някои неща са останали невидими за вас.

Радев заяви още, че са събрали всичко необходимо по случая и са го предали на следствие и прокуратура. "Така всичко да е на светло и всички да сте наясно какво се случва. Така постъпихме, мисля, че е правилно", допълни Валентин Радев.

"Ние очевидно не сме организирали работата в министерствата, за да се случи този инцидент, който преля чашата. Трудно ще го обясним, единственият начин да го обясним от сега, преди органите да кажат кое е виновен - ние политическа отговорност казваме - ето ние сме лицата на министерствата, ние подаваме оставка", каза още Радев.


Вижте целия брифинг във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: Коланите в автобусите ще станат задължителни
Караянчева: Коланите в автобусите ще станат задължителни
По-слаба реколта от винените сортове очакват русенски лозари
По-слаба реколта от винените сортове очакват русенски лозари