НОВИНИ

Извънредна проверка на ЕРП-та дали спазват сроковете за отчитане

„От миналата седмица КЕВР, съвместно с министерството на енергетиката, извършва извънредна проверка на ЕРП-тата, която освен всичко останало включва и оформянето на фактурите и спазването на задължителните срокове. Тя приключва тази седмица и резултатите ще бъдат обявени”. Това заяви Георги Спасов от пресцентъра на КЕВР, органът който контролира дали се изпълняват Правилата за измерване на количествата електроенергия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:51, 23.01.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
извънредна проверка ерп дали спазват сроковете отчитане

Поводът са многобройните сигнали на граждани, които се опасяват, че ЕРП-та се готвят да нарушат сроковете за отчитане на фактурите за консумираната енергия с повече от 30 дни. Вследствие на това гражданите се страхуват, че ще получат по-високи от очакваните сметки за ток.

Задължението за отчитане в 30 дневен срок е записан в Правилата за измерване на количествата електроенергия, разписани и приети от КЕВР, които безпрекословно трябва да се спазват. Те са част от лицензионните условия на самите ЕРП-та, обясни Георги Спасов.

От министерството на енергетиката вече обявиха, че техни експерти проверяват електросъоръженията, а КЕВР – фактурите по метода на риска, т.е. на случаен принцип.

В рамките на извънредната проверка, която КЕВР осъществява, ще бъдат изискани и проверени и жалби на потребители, в момента, в който ЕРП-та ги предоставят на регулатора, продължи Спасов. Това ще стане на основата на принципа за оценка на риска, т.е. ако са хиляди или десетки хиляди, ще се прецени каква извадка да се направи. Все пак, проверката е физическа от страна на експертите на КЕВР – трябва да се отиде на място, да се направи справката детайлно. Пак ще повторя – в рамките на сегашната проверка основното, което се проверява е точно срокът на отчитане, съвсем отделно се следи дали има завишени сметки, заключи Георги Спасов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов се надява президента да направи правителство, което да надгражда
Борисов се надява президента да направи правителство, което да надгражда
Неизвестно досега наркотично вещество бе заловено на летището в Истанбул
Неизвестно досега наркотично вещество бе заловено на летището в Истанбул