НОВИНИ

Извънредни мерки по летищата и пристанищата у нас заради коронавируса

Тестът за наличие на коронавирус на двамата български студенти, евакуирани от Ухан, е отрицателен, съобщиха от ВМА. Всички български граждани, които имат въпроси за това как и къде се разпространява вирусът, какви са първите симптоми и как могат да се предпазят - вече могат да намерят подробна информация на сайта на Министерството на здравеопазването. Днес здравният министър обяви и държавните мерки за превенция.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:07, 03.02.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Лавинообразното разпространение на новия коронавирус предизвика реакцията и на българските власти. Днес здравният министър Кирил Ананиев провери организацията и координацията на различните звена на Летище София. Целта е да се гарантира здравето на всички пътници.

Всички пристигащи в страната с температура над 37 градуса ще бъдат извеждани със специален санитарен автомобил, за да бъдат тествани за наличие на коронавирус. За целта са поставени термокамери пред паспортните гишета. Определени са и лечебните заведения където ще се карат пътниците със съмнения за опасния вирус - в София това е ВМА, във Варна болница "Св. Марина", а в Бургас Областната болница. От здравното министерства заявиха, че по въздух и вода опасността от пренасяне на вируса е най-голяма, за сметка на сухопътните граници, където проверката на пътниците е доста по-трудна.

Общо десет души от здравното министерство ще наблюдават обстановката на Летище София. Все още не е ясно докога ще действат специалните мерки. Здравният министър заяви, че засега властите нямат намерение да затварят граници, това може да се случи само след общо европейско решение. До края на седмицата в Брюксел се очаква да има съвет на министрите на здравеопазването. Ще се обсъждат евентуални общи здравни мерки, които да бъдат въведени на територията на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коронавирусът засегна 23 държави, остава в сила четвърта степен на тревога в ЕС
Коронавирусът засегна 23 държави, остава в сила четвърта степен на тревога в ЕС
Няма превишение на пестициди и индустриални замърсители в река Марица
Няма превишение на пестициди и индустриални замърсители в река Марица