Окръг в щата Ню Йорк обяви извънредно положение заради тревожно разпространение на морбили. До радикалната мярка се стигна заради над 150 случая на заболели. Нарушителите на въведените разпоредби ще бъдат глобявани. Заплашва ги и затвор. Огнища на зараза вече има във Вашингтон, Калифорния, Тексас и Илинойс.

През следващите 30 дни обществените места в окръг Рокланд в щата Ню Йорк са забранени за неваксинирани срещу морбили. Те нямат право да посещават училища, ресторанти, молове, храмове - всякакъв вид зони, където има струпване на хора. Забраната важи за деца под 18 годишна възраст.

Ед Дей, областен управител: Това е правилното решение. За първи път се прилага подобна мярка, но тя се налага заради последствията, пред които сме изправени.

От октомври в щата Ню Йорк са регистрирани над 270 случая на морбили. През последните години в САЩ силно нарасна броят на неваксинираните деца. Много често причините са религиозни, философски или псевдонаучни.

Ед Дей, областен управител: Отново призоваваме - този път със силата на закона - ваксинирайте децата си.

Повечето случаи на заболели от морбили в Рокланд са в семейства на ортодоксални евреи. Властите предупредиха, че няма да проверяват дали децата са ваксинирани, но ако се окаже, че забраната е нарушена, родителите са заплашени от 6 месеца затвор и глоба от 500 долара.

Извънредно положение в американския окръг Рокланд заради морбили

Извънредно положение в американския окръг Рокланд заради морбили

153 случаи на морбили бяха регистрирани в окръг Рокланд в щата Ню Йорк. Властите забраниха на неваксинирани деца да посещават обществени места. Процен...