НОВИНИ

Извънредно положение в Ню Йорк заради зараза с морбили

Окръг в щата Ню Йорк обяви извънредно положение заради тревожно разпространение на морбили. До радикалната мярка се стигна заради над 150 случая на заболели. Нарушителите на въведените разпоредби ще бъдат глобявани. Заплашва ги и затвор. Огнища на зараза вече има във Вашингтон, Калифорния, Тексас и Илинойс.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:20, 27.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

През следващите 30 дни обществените места в окръг Рокланд в щата Ню Йорк са забранени за неваксинирани срещу морбили. Те нямат право да посещават училища, ресторанти, молове, храмове - всякакъв вид зони, където има струпване на хора. Забраната важи за деца под 18 годишна възраст.

Ед Дей, областен управител: Това е правилното решение. За първи път се прилага подобна мярка, но тя се налага заради последствията, пред които сме изправени.

От октомври в щата Ню Йорк са регистрирани над 270 случая на морбили. През последните години в САЩ силно нарасна броят на неваксинираните деца. Много често причините са религиозни, философски или псевдонаучни.

Ед Дей, областен управител: Отново призоваваме - този път със силата на закона - ваксинирайте децата си.

Повечето случаи на заболели от морбили в Рокланд са в семейства на ортодоксални евреи. Властите предупредиха, че няма да проверяват дали децата са ваксинирани, но ако се окаже, че забраната е нарушена, родителите са заплашени от 6 месеца затвор и глоба от 500 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сградата в строеж на „Артекс“ в Лозенец е без валидно разрешително за строеж
Сградата в строеж на „Артекс“ в Лозенец е без валидно разрешително за строеж
МВР: 23 млн. лв. са щетите от телефонните измамници за три години
МВР: 23 млн. лв. са щетите от телефонните измамници за три години