НОВИНИ

Извънредно положение в пострадалите от пороите райони на Гърция

Извънредно положение в районите на Гърция, които бяха наводнени при проливните дъждове от вчера. Четирима души загинаха, а един остава в неизвестност. Най-пострадали са южната част на полуостров Пелопонес в района на град Каламата. Пострадаха и няколко населени места в Северна Гърция на изток от Солун. Прогнозите днес са за нови валежи. Снощи от българското министерство на външните работи обявиха, че нямат информация за пострадали българи.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
06:33, 08.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

В извънредно положение са районите в областта Месиния в Южна Гърция, както и кметството Термаико в близост до Солун. Тези райони пострадаха най-силно от водната стихия вчера, а се предвижда, че бурите ще продължат и днес.

Водолази търсиха през цялата нощ изчезнала жена до Солун, като се предполага, че силните води са я повлекли към морето. До Солун има път, който се разцепи на две. Благодарение обаче на пожарникарите бяха спасени много хора, които водата заля в колите им. Ако не беше бързата намеса, жертвите щяха да са много повече.

Разбира се и град Каламата е в извънредно положение, както и селата наоколо, където всичко е залято. Има села, където водата беше над метър. Наводнени са болници, къщи, магазини. Специална и то успешна спасителна операция се проведе в един супермаркет, където 25 служители и клиенти за минути останаха напълно откъснати от силния порой. Жертвите са възрастни хора, които живеят на приземни етажи и не са успели да се спасят и се удавиха в домовете си.

На пристанище Игуменица и близките райони имаше много странна картина на леки коли, които водата отнесе в морето, и лодки и яхти пък, които бурята изхвърли на сушата. Местните хора казват, че такова нещо не са виждали.

Вижте още подробности от Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и Клинтън отговаряха на въпроси от ветерани за външната си политика
Тръмп и Клинтън отговаряха на въпроси от ветерани за външната си политика
Малка Богородица е! Вижте какво се прави на празника!
Малка Богородица е! Вижте какво се прави на празника!