НОВИНИ

В ИСУЛ извършиха уникална операция за Източна Европа

За първи път в България днес беше извършена операция за частично протезиране на става. Интервенцията до сега не е правена в Източна Европа. Иноватотивната технология помага за пълно възстановяване на ставни дефекти. Екипът на БНТ присъства на операцията в Университетска болница "Царица Йоанна".

Гергана Шумкова
от Гергана Шумкова
13:01, 03.08.2017
12707
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Часът е малко преди 8, а само след минути предстои екипът на проф. Пламен Кинов за първи път да приложи новата технология за лечение на тежки ставни проблеми. При нея се сменя само увредената част на ставата, а не, както до сега, цялата. Това помага за запазването на повече здрави тъкани и кости, а същото така възстановяването на пациентите е по-бързо.

проф. Пламен Кинов, началник клиника по ортопедия в УМБАЛ "Царица Йоанна- ИСУЛ": Т.е. пациентите могат да спортуват, да бягат, да тичат, да играят футбол и да изкачват планини, т.е. да имат абсолютно нормална функция след операцията.

Първият пациент от Източна Европа е бившият футболист на Общински футболен клуб "Карнобат " Теодор Тодоров. Целият му живот минава на терена, докато преди една година не получава сериозни ставни проблеми. Силните болки го разделят с любимия му спорт.

Теодор Тодоров: Искам да покажа на моите набори, защото има много от тях в моето положени, че това нещо може да се преодолее и да продължат да живеят нормален живот.

Операцията за частичното протезиране на стави се поема от здравната каса, а след успешния ѝ край днес екипът на Университетска болница "Царица Йоанна" очаква следващите си пациенти с подобен проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Кличко прекрати състезателната си кариера
Владимир Кличко прекрати състезателната си кариера
Светкавица удря самолет на летище
Светкавица "удря" самолет на летище