Извършителят на атаката в синагога в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, беше идентифициран като Робърт Бауърс, на 46 години, съобщи Си Ен Ен, като се позова на правоохранителните органи. Нападателят е задържан, след като бил ранен от полицаи, с които влязъл в престрелка.

© БТА

Местна телевизия описа стрелеца като брадат бял мъж със здраво телосложение. Той публикувал антисемитски послания в дясната социална мрежа Габ непосредствено преди атаката, съобщи британският в. "Мирър".

"ХИАС иска да вкара в САЩ нашественици, които да убиват нашия народ. Не мога да гледам отстрани как моят народ бива избиван. Гледайте, влизам", написал Бауърс. Той визирал американска еврейска организация, която оказва помощ на бежанци.

8 жертви след стрелбата в Питсбърг, нападателят е задържан

8 жертви след стрелбата в Питсбърг, нападателят е задържан

Осем жертви при стрелба в синагога в Питсбърг, Пенсилвания. Ранени са поне трима от полицаите, които първи реагирали на инцидента. Има сведения за общ...

Иванка Тръмп, дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп, осъди атаката. "Америка е "по-силна" от действията на един извратен антисемит сектант", написа тя в Туитър.

Иванка Тръмп, която прие юдаизма, призова "всички добри американци да се държат редом до еврейския народ, за да се противопоставят на терористичните актове и да споделят своя ужас, отвращение и възмущение след масовото убийство в Питсбърг". "Ние трябва да се обединим срещу омразата и Злото", заключи тя.

Израел също осъди атаката. Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи, че е "с разбито сърце". Той изрази солидарност със САЩ и жертвите на една "ужасна антисемитска" атака. Израелският министър на образованието Нафтали Бенет, който отговаря за диаспората, съобщи, че заминава за Питсбърг, за да се срещне с еврейската общност там и да присъства на погребенията на жертвите. Президентът Реувен Ривлин каза, че "мисли за семействата на тези, които бяха убити, и се моли за възстановяването на онези, които бяха ранени".