НОВИНИ

Кабинетът предостави 12,5 млн. лв допълнително за Фонд "Научни изследвания"

Правителството предостави 12,5 млн. лева допълнителни средства за Фонд "Научни изследвания". С тях през настоящата година чрез конкурси ще се финансират научни проекти. Наесен учебници по история за 10-ти клас ще има, увери просветният министър Красимир Вълчев, поне три от петте подготвени учебника могат да се утвърдят.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:17, 10.07.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В бюджета вече са планирани 15 млн. лева за Фонд "Научни изследвания", каза министърът на образованието и науката. С тези пари ще бъде платено продължаването на започналите научни проекти, тъй като повечето от тях са многогодишни.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: От тези 12,5 млн. лева 2,5 млн. също ще отидат за финансиране на проекти, които вече са стартирали основно за двустранно научно- техническо сътрудничество. 8 млн. лева от тях ще бъдат разходвани за финансиране на проекти в приоритетни научни направления.

Финансирането е на конкурсен принцип, кандидатства се и се одобряват само най-добрите проекти. Пари ще получат както Университетите, така и Институтите на БАН. 800 хил. лева ще има и за младите учени.

Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Важното е, че става въпрос за проектно финансиране, това което иска от нас цялата общественост и държавните институции.

Министър Вълчев коментира днес и проблема с новите учебници по история за 10-ти клас. От подготвените пет учебника, три могат да бъдат утвърдени.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Другите два, може би ще направят другите две издателства, не искам да ги персонализирам, може би ще направят още допълнителни промени.Тук сме ангажирали учени- историци от БАН да направят допълнителна дискусия и да намерят най-добрите тестове. Учебници ще има на 15-ти септември.

Министърът каза още, че ще се променят учебниците по история за 5-ти клас, в които се учи Античност, заради решенията на съвместната българо-македонска комисия. Какви обаче ще се промените все още не се знае.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Захлаждането на времето продължава и в четвъртък​
​Захлаждането на времето продължава и в четвъртък​
По-тежки наказания срещу фалшифициране на произведения на изкуството
По-тежки наказания срещу фалшифициране на произведения на изкуството