НОВИНИ

Кафе на толерантността пиха в Пловдив

Представители на три религии се събраха да пият кафе на толерантността заедно в Централната Джамия на Пловдив. Под домакинството на главния мюфтия Мустафа Хаджи на една маса седнаха кметът на града, председателят на Общинския съвет и представители на мюсюлманската, еврейската, италианската и руската общност.

bnt avatar logo
от Росица Колева
20:57, 15.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Традицията да се пие така нареченото "кафе на толерантността" се спазва в Пловдив вече четвърта година. Тя се ражда като реакция на случилите се през февруари 2014 г. събития, когато Джумая Джамия бе нападната с камъни, докато Апелативният съд в града разглеждаше делото за превръщането на карловската Куршум джамия в музей. Инициативата е знак на добрата воля и разбирателство между различните общности в Пловдив, които живеят заедно от хилядолетия.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: Ние в България можем да бъдем за пример не само на Европа, а на целия свят най-вече във време, когато се пролива кръв в името на религията .. за голямо съжаление грешната представа за религията, за етноса, за национализма.
Иван Тотев, кмет на Пловдив: Пловдив е град, който дава пример през тези хилядолетия и в по-ново време как можем да живеем заедно. Когато сме заедно правим прекрасни неща за града, правим прекрасни неща за всяка една общност и за нашата държава.

Пиенето на кафе е символ на близко приятелство и представителите на различните общности обявиха, че ще продължат традицията и занапред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват папския нунций в Париж за сексуално насилие
Разследват папския нунций в Париж за сексуално насилие
Авторът на Автора! Автора! с премиера в София
Авторът на "Автора! Автора!" с премиера в София