НОВИНИ

Кафяви мечки в Природен парк "Витоша"

Само десетина кафяви мечки живеят на територията на парк "Витоша". Популацията е ниска, поради бракониерска дейност и липса на храна. Проект на Министерството на околната среда и водите цели да стимулира разпространението на вида.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
19:24, 05.01.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Над 500 мечки живеят на територията на страната. Десетина от тях живеят в южната част на Витоша, далеч от хората, но и близо до столицата. 30 фотокапана и друга модерна техника следи движенията на вида и развитието на популацията.

"Две от мечките са маркирани с GPS нашийници, с които ги следим денонощно къде вървят, къде отиват, какво правят и ако видим концентрация на някое място, отиваме да видим какво ги привлича там", обясни Никола Дойкин - експерт "Фауна" към Природен парк "Витоша".

Представителите на парка предупреждават, че когато са гладни мечките, могат да бъдат агресивни.

"Засадихме над 200 горскоплодни дръвчета, които да представлят интерес за мечките. Като им подобряваме хранителната база, съответно те не навлизат в градски условия, за да си търсят храна", допълни Никола Дойкин.

На територията на природния парк има и регистрирани случаи на бракониерство. Това според експертите е един от основните рискове за популацията им, но има и други.

"Най-голямата заплаха е откъсаността на Витоша от други територии. Знаете от всички страни е заобиколена от пътища, населени места и затова остава най-важният коридор да опазим - Рила, който е естествен коридор за разселването на мечките", коментира още Никола Дойкин.

За да информират туристите, че са на територия, където може да бъде видяна мечка от природния парк са поставили и предупредителни табели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непочистени междублокови пространства
Непочистени междублокови пространства
Опасно дърво застрашава жители на квартал „Запад” в Благоевград
Опасно дърво застрашава жители на квартал „Запад” в Благоевград