НОВИНИ

Как Америка избира президент

Изборът за президент в САЩ става чрез сложна система на гласуване. Вотът на имащите право на глас излъчва Избирателна колегия, която определя новия президент. Как избират отвъд океана сега ще разберем от международния редактор Борис Бъчваров.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
20:30, 08.11.2016
5038
Чете се за: 01:07 мин.
По света

В Съединените щати президентът не се избира пряко от населението. Да, всички пълнолетни имат право на глас и техният вот посочва тези, които трябва да изберат победителя.

Държавният глава се избира от специална Избирателна комисия. Тя е съставена от 100 сенатори - по двама от всеки щат както и от 435 членове на представителите в Конгреса. Общият брой от 538 души се допълва от трима представители от федерален окръг Колумбия.

Съставът на Комисията става ясен след гласуване във всеки един щат. Броят гласове в комисията е различен за всеки щат.

Например Калифорния - най-многолюдният щат с близо 37 милиона души, има най-много гласове в комисия - 55. А кандидатът, спечелил мнозинство в Калифорния, печели всички делегати от щата в избирателната колегия. Друг голям щат - Тексас със своите 26 милиона души излъчва 38 представители.

В Уайоминг живеят едва 568 000 души и щатът има трима делегати в колегията. Толкова - само трима - има и най-големият по размери щат - Аляска - заради малкия брой жители.Тази система се отнася за всички щати без Мейн и Небраска.

За да спечели изборите, даден кандидат трябва да събере 270 електорални вота.

Възможно е обаче мнозинството от хората да гласуват за единия кандидат, а избирателната колегия да гласува за другия. Това се случи през 2000 година. Тогава Ал Гор спечели повече гласове в народния вот. В избирателната колегия обаче Буш - взе пет гласа повече и стана президент.

Какво става, когато гласовете в Избирателната колегия се разделят по равно - 269 на 269.

Тогава Камарата на представителите в Конгреса избира следващия президент, а Сенатът - вицепрезидента. Това се е случвало само през 1800 г., когато Камарата е избрала Томас Джеферсън за държавен глава.

Вероятността това да се случи при настоящите избори е едно на десет милиона. Така че можем да кажем със сигурност, че Съединените щати ще разберат новия си президент в часовете, след като избирателните секции затворят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ненчев: Ще запечатаме границата, но няма да позволим незаконен трафик
Ненчев: Ще запечатаме границата, но няма да позволим незаконен трафик
Жители на Владая се оплакват от стар автобус
Жители на Владая се оплакват от стар автобус