НОВИНИ

Как Англия се справя с футболното хулиганство?

Как по света се борят с футболното хулиганство? Родината на този спорт Англия предлага добър пример за работа по проблема.

bnt avatar logo
от Петър Иванов, БНТ-Спорт
20:05, 20.04.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

От Русия до Южна Африка, от Мексико до Хонконг - футболното хулиганство е проблем в една или друга степен почти навсякъде. Без оглед на културно развитие, стандарт на живот и форма на държавно управление. Прикритието на тълпата навсякъде привлича във футболните агитки маргинални, противообществено настроени елементи и им осигурява безнаказаност.


;

Контролът е улеснен от това, че повечето привърженици притежават поименни сезонни карти. Държавата подпомага процеса с поредица от законодателни промени - регламентира се ролята на стюардите и се инвестира много в тяхната подготовка, а също и с мащабна програма за реновиране на стадионите - изградени и основно ремонтирани са 30 съоръжения и над 200 трибуни. И до днес полиция, футболни органи, клубове и организации на феновете продължават да работят в непрекъснато тясно сътрудничество.

;

Извеждане от анонимност! Това е един от съществените акценти на мерките, взети в Англия след десетилетия на насилие и негативни прояви, получили своята кулминация в трагедиите на 80-те Хейзъл и Хилсбъро. За да се следи внимателно кой точно влиза на стадиона, се инсталират се камери за наблюдение на всяка ключова точка, поставят се турникети на входовете с електронна система на отчитане, допускат се фенове само на седящи места на стадиона при номериране на седалките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И министърът на здравеопазването се срещна с ранената от бомбичка полицайка
И министърът на здравеопазването се срещна с ранената от бомбичка полицайка
Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия
Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия