НОВИНИ

Как борят агресията в лечебните заведения във Варна, Русе и Благоевград

Заради зачестилите случаи на агресия, болниците във Варна и Благоевград са наели охрана и са се оборудвали с паник бутони. В Русе са монтирани камери.

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 04.11.2017
Чете се за: 01:18 мин.
Още

ВАРНА

Около 200 пациенти на денонощие минават през Спешното отделение на болницата „Света Анна" във Варна. За сигурността на медиците има назначена охрана. Спешното отделение разполага и с паник бутон, свързан с полицията.

д-р Калоян Бакалов - началник на Спешно отделение в болница „Света Анна" - Варна: Ако екипът на МВР пристигне преди словесната агресия да е прераснала във физическа агресия, то нещата са под контрол. Но ако нещата ескалират много бързо и няма време за реакция, паник бутонът по-скоро регистрира случая.

Доктор Бакалов смята, че присъствието на полицаи ще намали до минимум случаите на агресия и на саморазправа с лекарите.

БЛАГОЕВГРАД

В спешното приемно отделение на благоевградската болница са монтирани камери за видеонаблюдение в шоковата зала и мястото където чакат близките на пациентите. Има и система за паник известяване в случай, че възникне инцидент с лекарите, както и охрана, която следи за обществения ред. Преди година заради агресия към лекарите беше поставена врата още на входа на отделението, която се отваря само от персонала.

д-р Александър Вакашински - началник на Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград: Така все пак сме ги дистанцирали, нали влизат придружители, но да кажем, ако те са 5 човека, ще влезе един, не е нужно всички да стоят вътре и да пречат на работата на колегите.

От Спешното отделение казаха, че напоследък тежки инциденти на насилие срещу лекарите е сестрите тук не е имало. Спешно отделение на болница е най-натоварено в почивните дни, когато пациентите не могат да намерят личните си лекари и през нощта.

РУСЕ

В Спешното отделени на русенската университетска болница отдавна са предприели мерки за сигурността, както на персонала, така и на пациентите. Защото и тук, както в страната, случаите на агресия над лекари не са изключение. На охранителите се разчита не само да следят за реда, но и да съдействат на болните и техните роднини, когато прекрачат прага на болницата. Има и видеоанаблюдение.

д-р Иван Стоянов - изп. директор на УМБАЛ - Русе: Този сектор, целият, както и отделните кабинети, входовете са с видеонаблюдение. Записите се съхраняват около месец и при такива инциденти може да се види кой скандал как е възникнал, какви са действията на човека, който е създал неуредици… От доста време в болницата има и пряка телефонна линия с дежурния на РДВР.

В момента се изгражда и системата на паник-бутоните, които ще бъдат свързани с охраната и полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 16 млрд. евро трябват, за да спре производството на въглищните централи
Над 16 млрд. евро трябват, за да спре производството на въглищните централи
Екип на По света и у нас провери мерките за сигурност в Пирогов
Екип на "По света и у нас" провери мерките за сигурност в "Пирогов"