НОВИНИ

Как чужденците у нас се подготвят да посрещнат Великден?

Много от чужденците, които от години живеят у нас също се подготвят за Великден. В следващият репортаж ще ви заведем в семейство Кингсън от великотърновското село Драгижево, което стриктно спазва българските традиции. За Великден червят яйца, а в правенето на козунаците им помагат местните баби.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:26, 15.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От десет години англичаните Ник и Ники живеят във великотърновското село Драгижево. Имат къмпинг за каравани, в който посрещат гости от цял свят и им показват българските традиции и фолклор, в които те самите се влюбили, години преди да заживеят в България.

Ник Кингсън: Харесва ми, че в българските традиции се набляга на семейството. Познавам някои от тях, като Трифон Зарезан, Коледа, Нова година, където цялото семейство се събира.

За това сега у тях кипи усилна подготовка за Великден. Ники боядисва яйца, а за гозбите на масата разчита на помощта на местните баби.

Ники Кингсън: Много е интересно. Имаме голяма помощ с българската кухня, с козунака, с баницата, с всичко. В неделя ще има яйца, които ще бъдат на масата, червени по принцип и парче козунак.
Добринка Тошева: Сега се интересуваше от боядисване на яйца. Интересува се и от козунаците, може би в неделя ще правим и козуначени кифлички! Уважават празниците ни с една дума и са почти българи.

Ники и Ник разказват, че на Великден винаги спазват и английските, и българските традиции.

Ники Кингсън: Има една игра много известна, в която децата трябва да ходят да търсят яйцата. И слагаме навсякъде и тук в къмпинга и в Англия в градината и децата трябва да ги намерят като ловец на яйца.

Най-много в българските традиции им харесва това, че на празниците всяко семейство се събира, за да празнува заедно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-старите стенописи в Рилската обител са в Хрельовата кула
Най-старите стенописи в Рилската обител са в Хрельовата кула
Ветроходна регата Великден в Несебър
Ветроходна регата "Великден" в Несебър