НОВИНИ

Как да инвестираме личните финанси?

Банковият депозит и покупката на недвижими имоти са най-предпочитаната възможност за инвестиции сред българите. Това показва проучване на финансовия портал "Моите пари". Според експерти има по печеливши форми за инвестиции. На изложение в София, финансисти от различни институции консултират безплатно гражданите как да управляват личните си финанси.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
18:41, 16.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Около 40% от участниците в прочуването на финансовия портал са заявили,че планират добре финансите си и са спестили суми, които биха покрили разходите им за една година напред. Това според експертите е знак за добра финансова грамотност.

Десислава Николова - финансов анализатор: В областта на личните финанси е препоръчително да се заделят средства, между 3 и 6 месеца. Които, ако някой с доходи от семейството остане без работа, да може да покрие разходите на домакинството за този период от време.

Повечето българи са консервативни и инвестират парите си в банкови депозити и недвижими имоти, които не носят голяма печалба обясняват специалистите Те препоръчват да се използват и по-рисковите възможности за инвестиции, като акции, облигации и взаимни фондове.

Деян Василев - изпълнителен директор на финансов портал: Ако човек спестява за пенсия и има хоризонт 20 години и отделя по 100-200 лева на месец. Би имало много пропуснати ползи, ако тези пари се държат само в банка или се търси купуване на недвижим имот.

Хората, които притежават акции от масовата приватизация, да се поинтересуват в кои фондове са и каква е стойността им, препоръчват още експертите.

Васил Големански - Изпълнителен директор на Централния депозитар: В зависимост от това, те могат да вземат различни инвестиционни решение. Могат да решат да ги продадат, ако тези акции пък имат да получават дивидент, могат да заявят, да си го получат от дружеството.

По данни на Централния депозитар акции притежават над два милиона и половина българи. Само три процента са се поинтересували в кои фондове са и колко струват.Справката се заплаща, а процедурата е сложна обясни Големански,. но уточни,че се работи за облекчаването ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови специалности във варненския Медицински университет
Нови специалности във варненския Медицински университет
ДРУГИТЕ новини: Кралица за 90 минути
ДРУГИТЕ новини: Кралица за 90 минути