НОВИНИ

Как да избегнем фишинг измамите?

6-има са обвиняеми по аферата с фишинг измамите, откраднали близо 60 милиона евро от 50 компании в САЩ, Канада и Западна Европа. За какво да внимаваме в интернет, какво е фишинг измама и как да не попаднем в капаните на хакерите, в Сутрешния блок на БНТ говори експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 06.12.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

"В днешно време ние всички пазаруваме в интернет все повече и повече отколкото в реалния си свят. Само преди седмица отмина кампанията на "Черния петък", за много от онлайн търговците тя премина под общия знаменател на "Черния ноември" като цяло, тоест, имаше кампании, които ни заливаха по имейл, в социалните мрежи, приканваха ни да пазаруваме стоки, които са обявени на доста бомбастични цени", каза експертът.

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: Капаните са свързани с това, че можем да заплатим за стока, която всъщност да не получим в крайна сметка. И нашата информация, която сме предоставили, не сме я предоставили на истински легитимен търговец, а на хакер, на измамник. Това става по много начини. Например, чрез регистрация на фалшиви сайтове. Често когато пазаруваме, преди да направим покупката, е хубаво да обърнем внимание във форумите, в интернет какви коментари има оставени за тези сайтове. Да проверим историята на даден сайт, кога всъщност той е бил създаден, много често такива измамни сайтове се създават само преди няколко седмици. Когато видиш, че даден сайт е създаден преди 2-3 седмици, очевидно има нещо гнило в това. Но като видиш, че сайтът има история, позитивни коментари, то тогава няма от какво да се притесняваме.

Експертът обясни и какво е фишинг имейл и как функционира той.

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: Една от насоките на фишинг имейла е вътре да има поместен линк, който да те изманипулира да го последваш и да отидеш на фалшив сайт - идентично копие на официален сайт. Когато въведеш лична информация - номера на дебитни и кредитни карти, тази информация отива при хакера и той може да злоупотреби, да направи превод във ваш ущърб и прочие.

Любомир Тулев каза още, че фишинг имейлът също може да съдържа зловреден атачмънт - приложен файл, който при инсталиране или сваляне заразява компютъра и дава отдалечен достъп на хакер да го контролира. Той допълни, че визуално е напълно възможно 100% да копира уникален имейл адрес, с който комуникираме.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Батальонно тактическо учение „Вратица 2019” се проведе на полигона Сливница
Батальонно тактическо учение „Вратица 2019” се проведе на полигона "Сливница"
Поклонението пред Стоянка Мутафова ще е на 9 декември
Поклонението пред Стоянка Мутафова ще е на 9 декември