НОВИНИ

Как да намерим добър майстор в сезона на ремонтите?

Лятото, традиционно е сезонът на ремонтите. Някои се захващат с основно реновиране на дома си, други частично обновяват помещения. И докато едни се доверяват на майстори, други решават да вземат нещата в свои ръце. Цанка Николова с полезна информация.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:52, 24.08.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Николай Митев от Благоевград тази година е направил основен ремонт на банята без майстор. Казва, че така му е излязло с около 700 лв. по-евтино.

Николай Митев: Плочки, водопровод, тоалетни чинии. Всичко ново. Излиза по-евтино да си направиш сам ремонта, стига да можеш да си го направиш. И второто, което е, ти си там, наблюдаваш си нещата.

Не се доверява на всеки майстор за ремонт в дома си, тъй като иска да е сигурен в резултата.

Николай Митев: Не може да наемеш всеки от улицата да ти свърши някаква работа. Все пак се дават някакви пари. Изисква се някакво качество и гаранция да има.

От 7 години има онлайн платформа, която помага в търсенето на добър майстор. В момента в нея са регистрирани над 5 200 строители от цялата страна.

Борис Санчес, съосновател на платформа за намиране на майстори: Потребителят идва на платформата, пуска едно кратко запитване и описание на проекта и оттам системата автоматично изпраща самото запитване към подходящи изпълнители в тази сфера и в този район на работа. Клиентът сравнява оферти и цени и се спира на най-подходящия според неговите стандарти изпълнител.

Не са рядкост обаче случаите, в които ремонтът не отговаря на предварителните очаквания на клиентите.

Инж. Симеон Атанасов, зам.-председател на секция "Високо строителство" в КСБ: Нашите препоръки са хората първо да се обръщат към доказани фирми, които също така са и членове на камарата, защото фирмите, които са членове на камарата, това са строителите в България. В повечето случаи обръщат се към майстори, които не им предлагат договор, не им предлагат по никакъв начин гаранция за извършената работа и оттам идват проблемите.

Без значение дали ремонтът е на жилище в София, Бургас или Велико Търново, от Камарата на строителите в България са категорични, че цените на пазара и на труд, и на материали, са еднакви. В сравнение с миналата година обаче, те са завишени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курортът Албена на 50 години
Курортът "Албена" на 50 години
Министър Банов поиска оставката на директора на НМУ Любомир Пипков
Министър Банов поиска оставката на директора на НМУ "Любомир Пипков"