Лятото, традиционно е сезонът на ремонтите. Някои се захващат с основно реновиране на дома си, други частично обновяват помещения. И докато едни се доверяват на майстори, други решават да вземат нещата в свои ръце.

Цанка Николова с полезна информация.

Николай Митев от Благоевград тази година е направил основен ремонт на банята без майстор. Казва, че така му е излязло с около 700 лв. по-евтино.

Николай Митев: Плочки, водопровод, тоалетни чинии. Всичко ново. Излиза по-евтино да си направиш сам ремонта, стига да можеш да си го направиш. И второто, което е, ти си там, наблюдаваш си нещата.

Не се доверява на всеки майстор за ремонт в дома си, тъй като иска да е сигурен в резултата.

Николай Митев: Не може да наемеш всеки от улицата да ти свърши някаква работа. Все пак се дават някакви пари. Изисква се някакво качество и гаранция да има.

От 7 години има онлайн платформа, която помага в търсенето на добър майстор. В момента в нея са регистрирани над 5 200 строители от цялата страна.

Борис Санчес, съосновател на платформа за намиране на майстори: Потребителят идва на платформата, пуска едно кратко запитване и описание на проекта и оттам системата автоматично изпраща самото запитване към подходящи изпълнители в тази сфера и в този район на работа. Клиентът сравнява оферти и цени и се спира на най-подходящия според неговите стандарти изпълнител.

Не са рядкост обаче случаите, в които ремонтът не отговаря на предварителните очаквания на клиентите.

Инж. Симеон Атанасов, зам.-председател на секция "Високо строителство" в КСБ: Нашите препоръки са хората първо да се обръщат към доказани фирми, които също така са и членове на камарата, защото фирмите, които са членове на камарата, това са строителите в България. В повечето случаи обръщат се към майстори, които не им предлагат договор, не им предлагат по никакъв начин гаранция за извършената работа и оттам идват проблемите.

Без значение дали ремонтът е на жилище в София, Бургас или Велико Търново, от Камарата на строителите в България са категорични, че цените на пазара и на труд, и на материали, са еднакви. В сравнение с миналата година обаче, те са завишени.