НОВИНИ

Сайтът, който предлага фалшивата криптовалута OneCoin, продължава да работи

Сайтът, който предлага фалшивата криптовалута OneCoin, продължава да работи, а като седалище на фирмата все още е посочен адресът в София. Това каза за БНТ експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 11.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Тулев коментира случая със задържания българин Константин Игнатов на летището в Лос Анджелис, обвинен в организиране на пирамидална структура за измама и продажби на криптовалути. Той допълни, че историята датира от миналата и по-миналата година. В петък Игнатов бе задържан на път към България. Тулев потвърди, че редица европейски държави разследват случая с измами с криптовалути.

По думите му измамните и престъпната структура следват дейности, които са в интерес на обществото. Така в годините, когато хората масово инвестират в криптовалути, започват измамите.

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: Двамата българи, създали монета OneCoin, са заявили, че тя ще измести популярните биткоини. Акциите на OneCoin се определят от двамата български гражданина. Монетата по никакъв начин не представлява криптовалута.

Тулев допълни, че все още съществува сайтът на фирма OneCoin, където е посочен като официален адрес на компанията - офис на площад Славейков.


;

Псевдокриптовалутата, която е в основата на финансовата пирамида за милиарди долари, създадена от българите Ружа и Константин Игнатови, е ощетила над 3 млн души от цял свят.

В Съединените щати се очаква арестуваният Константин Игнатов да се изправи пред съда, а сестра му се издирва като съучастник.

Според експертите инвестицията в криптовалута е рискова, а клиентите трябва внимателно да избират къде влагат парите си.

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: Проблем е всъщност откъде закупуваме тези продукти. Трябва много добре да познаваме сайта, защото, ако този сайт е измамен, ние просто ще дадем едни средства и няма да получим нищо. Някои от най-големите платформи в Европа и в чужбина за закупуване на криптовалути, през последните няколко години станаха, особено бума през 2017, специално в сферата на криптовалутите, станаха жертви на огромни атаки с оглед пробив на техните бази данни, с цел пробиване на потребителските портфейли и изнасянето на тази информация. Платформите, където търгуват, където всъщност инвестират своите средства и най-вече да не станат жертва на измама - във вид на предлагане, фалшиво предлагане някъде в интернет.
;

Вижте целия разговор с експерта във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в закона за вероизповеданията - какво следва
Промените в закона за вероизповеданията - какво следва
Пет декара изгоряха при пожара край Камбаните
Пет декара изгоряха при пожара край "Камбаните"