НОВИНИ

Дългосрочно или краткосрочно да отдадем имота си под наем?

Все повече нараства пазарът на краткосточното наемодаване. Собственици на имоти се възползват от възможностите на споделената икономика и предлагат жилищата си на туристи, които имат нужда да отседнат само за няколко дни в избраната от тях дестинация. Как да преценим кое е по-изгодно за нашия имот - дългосрочно или краткосрочно отдаване, вижте в следващия репортаж.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
10:35, 02.08.2017
7361
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Борислав е живял, учил и работил извън България години. Прибира се у нас, за да развива собствен бизнес, за който вижда възможност.

Борис Павлов: "В България се работи изключително лесно! Ако трябва даже с щатите да го сравня... В България нещата могат да се случат, стига човек да се бори. Трябва работа. Тук няма никакви пречки за развитие на един млад и мотивиран човек. Тук много от идеите, които са имплементирани на запад и на изток ги няма още. Някой човек, който е пътувал може да види нещо супер интересно и да го приложи тук."

Това, че България се развива като туристическа дестинация отваря възможност за развитие на краткосрочното наемоотдаване.

Борис Павлов: "Идват много повече хора, които няма как да остават в хотели...нямаме достатъчно хотели за тях и покрай това се развиват платформи, които позволяват на всеки да си отдаде имота под наем краткосрочно основно на туристи."

Съществуват основни критерии, според които е редно да се съди дали краткосрочният или дългосрочният наем е по-изгоден за конкретен имот.

Борис Павлов: "Ако жилището ви в идеалния център в София и е на 7-мия етаж без асансьор и без паркомясто краткосрочното наемодаване е много по-изгодно за вас. Ако жилището ви е отдалечено от центъра дългосрочният наем е по-добър. Някои апартаменти, които са по-отдалечени от центъра няма да носят по-добра доходност краткосрочно отколкото дългосрочно. Другото неща е, че разполагаш с имота си. Винаги можеш да си го запазиш за 2-3 седмици за приятели, които идват, за да те посещават."

Краткосрочните наеми са с по-висока доходност, но са свързани и с много повече ангажименти от страна на наемодателя.

Борис Павлов: "По време на престоя възникват какви ли не неща. Спира интернетът, спира топла вода, няма ТЕЦ, правят профилактика, губят се заключват се, изчезват им бебешките колички. Като си тръгне гостът трябва да се почисти, да се провери всичко наред ли е в апартамента ми да се сменят чаршафи, кърпи и да е всичко наредено за следващия гост, който може да пристигне същия ден."

Много чужденци избират да отседнат в апартамент с краткосрочен наем вместо в хотел. Борислав споделя, че напоследък и много българи се възползват от възможността.

Борис Павлов: "Този апартамент знаете ли, че не знам даже точната квадратура, защото в тези платформи не е важна квадратурата, важно е колко спални има. Има две спални, кухня, холче. Има абсолютно всичко, което е необходимо на един турист. Няма някои неща, които биха били необходими за дългосрочен наемател."

Например голям гардероб, съдомиялна машина или пералня.

Борис Павлов: "Има гледка към Александър Невски, което нещо доста забележително. Апартамент като този в нормални условия трябва да се отдава на около 60 евро на вечер при положение, че спят 2-ма човека. Ако са 3-ма или 4-ма вече става повечко."

Едно от опасенията на наематели е, че по-високите цени на краткосрочните наеми могат да повлияят и на дългосрочните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 5,6 степен до чилийската столица
Земетресение от 5,6 степен до чилийската столица
Уникално евангелие се съхранява в с.Царевец
Уникално евангелие се съхранява в с.Царевец