Зимата крие риск за здравето на домашните ни любимци и още преди да е дошла се увеличава броят на болните животни. Как да предпазим кучетата от простуда?

Късната есен, зимата и дори ранната пролет са сезоните, през които домашните ни любимци - особено кучета и котки, могат да се разболеят, да вдигнат температура, дори да развият пневмония, която да засегне сърдечната им дейност.

Д-р Георги Йорданов, управител на ветеринарни клиники: Предизвиква се от една бактерия, която е бордатела-бронхосептика, включително в комбинация с още един два вируса. Заболяването започва с кашлица и давене.

Ветеринарите сравняват заболяването с грипа по хората. Предава се по въздушно капков път дори и когато няма директен контакт между животните. Както бактерията, така и вирусите, са устойчиви и остават живи няколко часа в околната среда по паркове и градинки, където най-често разхождаме домашните си любимци.

Д-р Георги Йорданов, управител на ветеринарни клиники: Когато имам едни-два кашлящи пациента, знам, че всеки втори - трети пациент, който ми се обажда, е с подобно нещо, защото е много остро заразно.

През зимата малките и средни породи са по-податливи и на простудни заболявания, защото трудно се адаптират от топлата домашна среда към студеното време навън. Ветеринарите препоръчват да извеждаме кучетата облечени с дрешка.

Д-р Георги Йорданов, управител на ветеринарни клиники: Има едни, които ги предпазват, принципно в есенното време, които предпазват от дъжд - в смисъл непромокаеми са. Има други, които затоплят тялото.

Според д-р Йорданов можем да станем приятели и с бездомните кучета и котки, като им оставяме храна на определено място сутрин и вечер.

Д-р Георги Йорданов, управител на ветеринарни клиники: Особено сега в студеното време, когато започнат да падат снегове и т.н., отваряйте някой път, особено когато са ниските температури. Отваряйте, да могат да влизат, особено кучетата да влизат, да преспат във входа.

По този начин и бездомните животни ще бъдат здрави и безопасни, както за нас, така и за домашните ни любимци.