НОВИНИ

Как да предотвратим падането по заледени улици

Падането през зимата дебне зад всеки ъгъл, а придвижването по неизчистените улици е истинско изпитание за тялото ни. Минусовите температури сковават повечето мускули и това допълнително усложнява ситуацията. Според обущари освен състоянието на улиците и тротоарите, важна роля имат и обувките, които носим. Травматолозите пък съветват, ако може човек да реагира в случай на падане, леко да приседне.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:28, 14.01.2017
7163
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В малките квартални улички ходенето е голямо предизвикателство. За улици като тази кънки на лед не са ви необходими, а само секунда невнимание може да ви отведе в травматологията.

Според обущари освен състоянието на улиците и тротоарите, важна роля имат и обувките, които носим. Често пъти те поставят допълнителна подметка, която не се пързаля и така донякъде проблемът е решен. Ако нямаме, обаче, време да използваме обущарски услуги или нямаме пари, може и сами можем да се справим. Ето как:

Галин, обущар
С лейкопласт като се сложи, по-малко се пързаля, особено на лед. Може, но това е временно и не е достатъчно сигурно. Помага и доброто равновесие.

Освен доброто равновесие, за да избегнем паданията през зимата и евентуалните контузии и травми, е добре да си припомним още някои неща.

д-р Евгени Влаев, ортопед-травматолог, Болница "Токуда"
То си е падане, трудно се предотвратява, но все пак може някакви правила да се спазват като внимателно и бавно ходене, ръцете да не се държат в джобовете, защото по-трудно се реагира по-трудно човек рефлексите му действат. Да се ходи по места, където няма заледяване, няма опасност от подхлъзване, да се ходи с хубави дрехи и въобще обувки, добро оборудване.

Травматолозите съветват още, ако може човек да реагира в случай на падане, леко да приседне. В противен случай хората се подхлъзват и падат от собствен ръст, а това довежда до счупване на по-крехки кости като китка, бедрена кост и прешлени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна - домакин на три международни форума
Варна - домакин на три международни форума
Опасни ледени висулки във Враца
Опасни ледени висулки във Враца