НОВИНИ

Как учениците да се пазят от наркотици?

"Наркотиците убиват" - това е мотото на открит урок в 133-то СУ в София. Представители на Агенция Митници и Министерството на образованието срещнаха отблизо децата с пагубното влияние на дрогата. Децата освен че видяха как се правят полеви тестове за наркотици от митническите служители, преминаха и курс по самоотбрана. Боряна Черганова с подробности за учебния час в пряката ни линия.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
11:36, 20.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

"Това е изключително наболял проблем. Както казах, превенцията е най-важното нещо. Винаги приемът на наркотика води до смърт - дали е по-бързо, дали е по-бавно, винаги резултатът е катастрофален. много е важно децата от най-ранна детска възраст да бъдат запознати с вредата от наркотиците, да бъдат запознати как работят наркодилърите", каза д-р Юлия Николова, организатор на инициативата.

Над 3 хиляди вида наркотични вещества има на пазара, родителите използват различни тестове, за да проследят дали децата им употребяват дрога. Служителите от Агенция "Митници" признаха, че наркотичните вещества, които се откриват в багажи на летище София най-често са кокаин и амфетамини. Средно годишно се разкриват 50 до 70 случая на притежание на наркотични вещества.

"От 13 до 18 години, това е най-застрашената възрастова група, ако преди години диапазонът беше 10-ти 12-ти клас, сега възрастта е доста паднала за съжаление и затова се стремим да работим с все по-малки деца." каза Стефан Бакалов от митническата агенция, която организира откритите уроци.

Доктор Юлия Николова призова изпълнителната, законодателната власт, родителите, църквата и всички нас като общество да се борим срещу дрогата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анкетно проучване за нуждите от кадри в Благоевградска област
Анкетно проучване за нуждите от кадри в Благоевградска област
Топлофикация-Русе ще ползва слънчева енергия вместо въглища през лятото
Топлофикация-Русе ще ползва слънчева енергия вместо въглища през лятото