НОВИНИ

Как да се предпазим от хакерски атаки, споделят опита си преподаватели

Хакерските атаки зачестят както в България, така и по цял свят. С този проблем не могат да се справят дори и страни, които разполагат с големи ресурси и с най-добрите софтуерни инженери. Как да се предпазим от хакерски атаки и да изградим по-добра защита за нашия компютър и пароли, полезни съвети дадоха преподаватели от Висшето училище по мениджмънт във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
19:20, 02.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Един от най-сигурните методи да се предпазим от хакерски атаки е да не изключваме защитната стена на компютъра, таблета или телефона си.

Доц. д-р Николай Райчев, Висше училище по мениджмънт - Варна: Мерките са много. Освен стандартните – да не се свалят и да не се отварят прикачени файлове от имейли, съмнителни програми от интернет.

Обект на хакерси атаки са и нашите пароли. За да бъдат защитени трябва да съдържат повече на брой символи. По-добрата защита включва използването на специални символи, като наклонени черти, кльомба и съединителния съюз - амперсанд.

Доц. д-р Николай Райчев, Висше училище по мениджмънт - Варна: По-важното в случая е да ползваме различни пароли. Ако ползваме една парола, да не я въвеждаме в сайтове, които не ползват криптиран трафик.

Хакерите използват всякакви начини, за да разбият определена компютърна система, като най-честият капан е залагане на зловреден софтуер – тип “троянски кон”.

Доц. д-р Николай Райчев, Висше училище по мениджмънт - Варна /06:00: По много начини може да се хакне една система, включително ако си изключим защитната стена и можем да свалим най-различни приложения, инсталираме, те отварят слушат на различни портове.

За да се предпазят от големи щети, фирмите наемат така наречените етични хакери, които пробиват защитата им и показват слабите страни на даден сървър. Този метод е разпространен в цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата започва от Якутия
Зимата започва от Якутия
След репортаж на БНТ: Извадиха обърнатия ТИР от канавка след три дни
След репортаж на БНТ: Извадиха обърнатия ТИР от канавка след три дни