НОВИНИ

Как да се представите най-добре на интервю за работа

За това издание на рубриката ни, избрахме да ви дадем 3 простички, но много полезни съвета как да се представите добре по време на интервю за работа. Защо това е важно? Представете си, че сте на интервю - знаете ли как да се представите и да дадете най-доброто от себе си. Сега ще погледнем картинката малко по-отдалеч. Инвестициите в България, както вече ви показахме, нарастват - има раздвижване на икономиката, работодателите търсят по-квалифициран персонал. Вие ли сте, обаче, техният човек. И знаете ли как да се продадете на пазара на труда? Предлагаме ви да чуете мнението на експертите.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:07, 23.02.2016
Чете се за: 02:11 мин.
У нас

Само за миналата година тази фирма в Стара Загора е назначила нови 258 души - общо те са 1200. Произвеждат уплътнителни системи за автомобилната индустрия. Задача номер едно за собствениците е да създадат добра вътрешна йерархия, за да стимулират служителите си. Затова при постъпването си всеки работник минава 3-месечно обучение.

Ваня Тутова, човешки ресурси: "При нас е застъпено каучингинг и менторството, като хората, които обучават получават съответно доста сериозен бонус при добро изпълнение на задачата и когато те ни предоставят наистина подготвен кадър".

Не липсват и трудности. Основна пречка в работата на фирмата е намирането на квалифициран и дисциплиниран персонал. Затова често са принудени да търсят хора и извън Стара Загора.

Петър Ангелов, изпълнителен директор: "Защото имаме проблеми в образователната система, имаме проблеми и с региона, в който оперираме. От една страна е добре за хората, че има възможност за работа, но за нас това е една много остра конкурентна среда".

Христо работи във фирмата от 5 години. Доволен е и от заплащането и от условията, в които работи.

Христо Желязков: "Като се има в предвид че имаме осигурен транспорт, осигурени храна, адекватно обучение имаме постоянно".

За да се справи с дефицита на кадри фирмата си партнира и с няколко училища в града като провеждат дуално обучение - учениците ходят на стаж в предприятието още докато учат.

Защо обаче очакванията на бизнес и безработни не се пресичат у нас? Изследване на агенция за подбор на персонал отчита, че почти всеки втори работодател се затруднява да намери подходящите служители.

Много свободни места, но и много безработни.

Светлозар Петров - управител на фирма за човешки ресурси: "Напоследък най-честите разминавания са по отношение на квалификацията. Отворените работни места, които имаме в България са за по-квалифицирана работна ръка докато безработните, които са в момента безработни са с доста по-ниска от търсената".
Надя Василева - директор на фирма за подбор на кадри: "Работодателите стават все по изискващи към своите кадри: опитват се да намерят всичко, което очакват в тях и да не загубят време в обучаване на тези хора".

Обучението се оказва проблем и за търсещите работа. Не всеки е готов да учи цял живот и да сменя квалификациите си. По данни на социалното министерство обучените с държавни и евросредства хора са 55 хиляди, като само през 2015-та те са 25 хиляди души. Колко от тях обаче си намират работа благодарение на курсовете и новата квалификация, никой не проследява.

Светлозар Петров - управител на фирма за човешки ресурси: "Светът е динамичен, все по-често се налага да си сменяме професията точно специалността и това е свързано с допълнително учене, отказът от учене те прави неконкурентоспособен".

Преобладаващото възрастно население, очакванията за високо заплащане от по-младите, както и ниската квалификация формират тежка ситуация на пазара на труда. И - разбира се - заплащането. За да не се разминат очакванията на служителя и тези на работодателя, експертите съветват още на интервюто за работа хората да си знаят цената.

Освен цената на труда, позаинтересувайте се кой успява на позицията, за която се борите и какво не е достигнало на предшественика ви. И на трето място не пренебрегвайте влиянието на социалните мрежи, защото все повече фирми наблюдават профилите на потенциалните кандидати - така, че изчистете профила си от неудобни снимки и коментари.

В глобален план обаче според експертите тенденциите на пазара на труда ще се влошават. Фирмите трябва да произвеждат повече за по-малко пари.

Надя Василева - дир. на фирма за подбор на кадри: "Повярвайте, в Европа заплатите са в стагнация от дълго време насам и там ръст на заплатите не очакват, както е в България".

Прогнозите за агресивно навлизане на роботизацията в производството застрашава пазара на труда. И нищо чудно след време от въпроса колко ще получавам, в някои сфери хората да се питат - дали ще получавам?

Може да ни пишете на news@bnt.bg за всякакви неволи и трудности, които имате - свързани с работното ви място, фирмата ви или пък сте работодател - всичко, което засяга вашите пари или сигнали за нередности.

Част 1 от рубриката - Нарастват ли инвестициите в България? (ЛИНК)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново блокади в Гърция след неуспешните преговори с премиера Ципрас
Отново блокади в Гърция след неуспешните преговори с премиера Ципрас
Погребаха Умберто Еко в Милано
Погребаха Умберто Еко в Милано