НОВИНИ

Как да се реши проблемът със затлъстяването при децата

Последното национално проучване на храненето показва, че средно 30% от момичетата и 13% от момчетата у нас са със затлъстяване. Според европейската асоциация за изследване на затлъстяването, България е сред първите четири страни по детско затлъстяване наред с Гърция, Чехия и Великобритания. Тревожната статистика в Сутрешния блок на БНТ коментираха доц. Лалка Рангелова, експерт по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи, и зам.-министъра на младежта и спорта Стоян Андонов.

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 15.10.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

За съжаление, освен при възрастните, действително има проблем и със затлъстяването при децата. България не е изключение от останалите европейски страни - делът при учениците е 30%, обясни доц. Рангелова.

Всеки лев за спорт и физическа активност, е лев, спестен от здравеопазването. Обездвижването е главната причина за затлъстяването при децата, а училището е мястото, където те трябва да спортуват повече и да се движат, категоричен е Андонов.

Според него, три часа физическо възпитание на ден не са достатъчни, а материалната база трябва да разполага с повече възможности за спорт за децата.

Как преминава един ден за третокласниците, които са по цял ден на училище, провери Паулина Найденова в столичното 51-во училище.

Виктор е третокласник в 51 СУ. Денят му започва в 7 часа. До обяд е на занималня, а след това започват учебните часове.

Виктор - 3 клас: На обяд имаме по два часа да играем някакви неща и в училище има хубави предмети да учиш.

Росица Митева - начален учител в 51 СУ "Елисавета Багряна": Децата са организирани в групова работа, имат екипни дейности. Имат организиран отдих, имат занимания по интереси. За нас е много важно ученето да е съпроводено с активност, защото децата не могат да стоят дълго време на едно място.

Виктор и останалите деца, които са записани на занималня, прекарват по 10 часа в училището почти всеки ден. Учебните часове по физкултура за цялата седмица обаче са само три.

Николай Йосифов - учител по физическо възпитание и спорт: Би трябвало да станат по 4 или 5 часа. С различни видове занимания, с които те да могат повече да се движат, тъй като засега децата са ни още обездвижени. В едно 80% от училищата условията не отговарят на изискванията, които са необходими.

За разлика от малкото заложени в учебната програма часове по физкултура, обядът в училищния стол е обилен. Днешното здравословно меню в 51 СУ включва постен гювеч, пиле със зеле и супа с кротони.

Марияна Станойкова - готвач в училищния стол: Всичко е приготвено с пресни плодове и зеленчуци. Ябълките са ни пресни. Докарва се сутрин и се приготвя за деня.
Весела Спасова - родител: Всички деца като си купуват и някак не мога да го огранича. Разчитам на разума му. Имат лавка, от която се възползва от време на време като има някоя стотинка.

Ако повечето ученици от началните класове, пазаруват от лавката "от време на време", то по-големите се хранят основно с пакетирани храни и сандвичи.

Как се хранят и спортуват учениците в Брюксел - вижте повече подробности от нашия пратеник Десислава Апостолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на литературния музей: Няма как да се унищожи къщата музей на Яворов
Директорът на литературния музей: Няма как да се унищожи къщата музей на Яворов
Македонският парламент гласува предложението за поправки в Конституцията
Македонският парламент гласува предложението за поправки в Конституцията