НОВИНИ

Как да "ваксинираме" компютъра си?

Хакерската атака, която засегна Европа и САЩ, е заразила най-много компютри в Украйна. Според експерти около 80% от заразените компютри са в Украйна, от Киев продължават да твърдят, че това е политически мотивирано нападение, а искането на откуп е фасада. Смята се, че основна цел на хакерите, всъщност е кражба на информация, а не събирането на определена сума пари.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:44, 29.06.2017
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Руската компания "Роснефт" също е сред поразените от вируса "Нот-Петя". Засега България остава извън засегнатите държави, но експерти препоръчаха т.нар. "ваксиниране" на компютъра, за да се предпазим. Това, оказа се, отнема около 2 минути.

"Нот-Петя" всъщност се оказа много по-безопасен от очакваното. Новият вирус, който иска откуп, не оправда страховете от предишната хакерска атака "WannaCry". Как действа - когато засегне определена мрежа компютри, той изцяло ги блокира и не може да се извършва никаква дейност. Това може да се окаже сериозен проблем, когато става дума например за летища, болници или както в случая - атомната електроцентрала Чернобил. Експерти по киберсигурност са категорични - откуп не трябва да се плаща.

Красимир Коцев, експерт по информационна сигурност: Това всъщност е измамата и те не трябва да плащат този откуп, защото няма да получат обратно файловете си. Решението е да използваме лицензирани операционни системи, винаги да държим софтуера си до последно ниво, да използваме антивирусни софтуерни системи. Не трябва в никакъв случай да отваряме зловредни линкове, непознати имейли, които ни прилъгват с примамливо съдържание да отворим - сайтове за запознанства, различни онлайн магазини, които обещават лесни пари.

България засега не попадна под прицела на хакерите. Ако все пак това се случи, решението е просто:

Красимир Коцев, експерт по информационна сигурност: Ако вече сме заразени, има начин да се възстановят файловете, които всъщност са били на системата, тъй като те не се криптират, за разлика от предишните вируси, а остават цели. Криптира се единствено стартиращият файл на операционната система, който пречи тя да функционира нормално и да стартира.

Ако това обяснение звучи твърде сложно, съветът е да се обърнем към компютърен специалист. Ако пък компютърът ни не е заразен, можем да си направим т.нар. "ваксина". Става дума за най-обикновен текстови файл, който просто трябва да бъде кръстен с името перф-си. А ето как се прави:

Красимир Коцев, експерт по информационна сигурност: Абсолютно всеки може с две-три стъпки да създаде такъв файл на компютъра си. Това става когато потребителят отиде в директорията на Уиндоус и там създаде файл с конкретно име. Чрез което се предотвратява изпълняването на зловредния софтуер. В случая ще взема за пример изпълним файл на Notepad на текстовия редактор в "Уиндоус", ще копирам този файл в същата директория и вече новосъздаденият файл ще преименувам.

И готово! Така, ако в компютъра попадне вирусът "Нот-Петя", той ще види, че вече съществува такъв файл и няма да се активира.


Повече информация как да защитим компютъра си:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-румънският бизнес форум вече дава първи резултати
Българо-румънският бизнес форум вече дава първи резултати
Рецепта за справяне с летните жеги
Рецепта за справяне с летните жеги