НОВИНИ

Как е изглеждал курортът Боровец преди 120 години? Уникални исторически снимки

Как е изглеждал курортът Боровец преди 120 години? Уникални исторически снимки, които досега са били в частна колекция откри репортерът Мая Димитрова. Историческият музей на Самоков разполага със стотици качествени и неизвестни фотоси и картички на живота преди век в региона. Ако от музея намерят финансиране, те ще бъдат издадени в книга. Вижте непознатата история на Чамкория.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:38, 18.12.2016
22880
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Всичко започва с желанието на самоковци да ходят на пикник. Малко след Освобождението градската гора Чамкория се превърнала в парк.

Невена Митрева - уредник в Исторически музей - гр. Самоков: Самоковци са отивали с файтони, с каруци, носили са си от вкъщи зелници, баници, гювечи и там са правили своите пикници, които наричали теферичи.

Да се снимаш за спомен на Чудния бор било задължително. Именно в Чамкория били първите лагери за ученици. Дотук стигала и първата автобусна линия от София. От тази снимка личи, че са отбелязали момента подобаващо.

Още в края на 19-ти век започнало строителството на десетки вили с европейска архитектура. Те били собственост на министри, политици, индустриалци и културни дейци. Много малко от тях обаче са се запазили в наши дни. В началото на новия 20-ти век летният тогава курорт дотолкова се разраства, че вече си има поща, казино, езеро, художествена галерия. Важна роля за популярността на курорта и превръщането му в средище на интелигенцията има княз Фердиданд.

Невена Митрева - уредник в Исторически музей - гр. Самоков: Имало е най-различни вечеринки, свирил е оркестърът на местния полк, било е много интересно.

Сред редовните посетители на курорта е Иван Вазов. Освен заради чистия въздух, той идвал и заради самоковката Евгения Марс, на която са посветени закачливите стихове от "Люлякът ми замириса".

Невена Митрева - уредник в Исторически музей - гр. Самоков: Това е наистина един аристократичен царски курорт, който обаче в едни момент става и курорт на средната класа.

С времето Чамкория се превърнала в Боровец, а карането на ски - в традиция. За 120 години най-старият курорт в България е натрупал много истории и е посрещнал много хора. Всичко започва обаче с една красива планина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен фермерски базар в София
Коледен фермерски базар в София
Да си спомним за Гиньо Ганев
Да си спомним за Гиньо Ганев