НОВИНИ

Как гласуват хората в отдалечените и обезлюдени села?

Изборният ден в област Велико Търново протича повече от спокойно. Избирателната активност към 13 ч. е почти 28%. Най-активни са били избирателите в община Сухиндол - почти 35%, 24% са гласувалите в община Горна Оряховица, където е най-ниска избирателната активност. Няма официално подадени жалби и сигнали за нарушения.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
14:20, 26.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Близо десет години в селата Нацовци, Върлинка и Малчовци няма избирателни секции. И днес, както на всички избори, на хората се налага да пътуват до единствената секция в село Големани.

За това от община Велико Търново осигуряват микробус, който извозва хората, които искат да упражнят правото си на глас до секцията. Като 80-годишната баба Стефана, за която това е единствения начин да стигне до урната.

Стефана Дончева - жител на село Нацовци: Ако няма транспорт аз не мога да вървя, нямаше. Винаги ни осигуряват транспорт да дойдем да гласуваме.
Веселина Стойчева - кметски наместник на село Големани: За изборния ден това бусче е два пъти в деня в 10 часа и следобед в 3 часа. И един човек да има той ще го докара и ще го върне.

Животът в тези обезлюдени балкански села и махали е труден. Жителите им обаче се интересуват накъде върви и държавата и света, вълнуват се и от политика.

Милка Михайлова - жител на село Нацовци: Никога не съм прескачала, идвам да гласувам за младите, за децата. Да не бягат тези малките навънка да си стоят тука.
Блага Ганчева - жител на село Нацовци: Имаме го правото трябва да го изпълняваме, който не иска не знам, аз за мене си винаги съм гласувала.

В четирите села право на глас имат 46 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката на граничния пункт Капитан Андреево е спокойна
Обстановката на граничния пункт "Капитан Андреево" е спокойна
Избирателният процес в една от секциите в Бурса е временно прекъснат
Избирателният процес в една от секциите в Бурса е временно прекъснат