Как може да се отглеждат зеленчуци между блоковете и колите в София?

Какво успяха да отгледат столичани в първата споделена зеленчукова градина създадена от Сдружение "Горичка" между блоковете и колите в София - вижте повече в репортажа на Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
преди 5 месеци
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Пространството между блоковете в Студентски град от нерегламентиран паркинг се превръща в място за разгръщане на идеята за споделена зеленчукова градина по примера на големите европейски градове.

Диана Диманова: Трябваше да подменим почвата, да докараме тези големи резервоари, с които събираме дъждовна вода. Намерихме много други съмишленици, така че, всъщност сега има 20 парцела с 20 човека и техните приятели и семейства и всеки от нас си отглежда тук каквото му харесва.
Наташа Маринова: За мен беше важно за тази градина да покажа какво можеш на 8 квадратни метра да направиш. Ние през последния век загубихме 95% от агробиоразнообразието в света.

Наташа е еколог по образование и помага на останалите да отгледат зеленчуци пръскани единствено с аспирин и коприва.

Наташа Маринова: Има 4 вида боб, нисък и висок, има амаранд, има патладжани, домати, чушки. Там започва вече спанака, зелето. Това е начинът по който се отглеждат здрави растения, те си помагат взаимно и много по-малко боледуват. Ето, вижте, нашите домати са още зелени, докато навсякъде доматите почерняха, разболяха се.
Диана: Това е моето парцелче, аз съм любител на доматите и съответно имам 6-7 сорта домати.
Вальо: Аз съм съсед, който тука роден и най-интересното ми беше в началото с какъв ентусиазъм всичко почна, малко недоверчиво гледах на цялата тая работа, но... Те повечето млади хора, и викам, абе вие как сте я замислили тая работа, не знам дали ще стане. Но, честно да ви кажа просто съм изненадан.
Катя: - Това е твоята градинка, поливаш я рано сутринта? - Рано сутринта, преди да напече слънцето е най-доброто време за поливане. Разбира се може и вечер, но тогава трябва да сложиш челник и изглеждаш много смешно за съседите. Идваш преди шума на града да е започнал и можеш да се потопиш и да отнесеш това на работа или вкъщи, независимо къде отиваш. Мисля, че всички тук успяха да изпитат удоволствие от градинарството, дори и тези, които го правят за първи път и които посегнаха със страх.

Всяка градинка е уникална, независимо, че е в общо споделено пространство.

Катя: Много забавно е да видиш как всеки е отразил себе си в своята градина и как, когато поопознаеш хората, и вървиш, можеш да разкажеш за всекиго по нещо само по градината.

От сдружение "Горичка" са планирали да поставят слънчеви панели, така няма да ползват електрическа енергия и ще направят градинката изцяло екологична.

За следващата година вече има нови съседи, които са заявили желание да изпробват силите си да произведат сами салатата за трапезата.

Топ 24
Най-четени