НОВИНИ

В търсене на чудовището от синьото море

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител на моряците и рибарите, а в по-ново време той се смята за защитник на банкерите и търговците. На Никулден ще ви срещнем с група пътешественици, които обикалят екзотични дестинации, за да хванат и снимат най-големите морски хищници. В последното пътешествие с тях беше и кулинарният фотограф Илиан Илиев, който документира улова - от лодката до чинията.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:03, 06.12.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Още
Николай Бозаков - екстремен рибар: От всяка една изпусната риба човек научава много повече, отколкото от всяка една хваната.

Рибар, авантюрист, мечтател. Николай Бозаков преследва, както сам ги нарича - чудовищата на синьото море.

Николай Бозаков - екстремен рибар: Влизаме много навътре в океана с големи лодки, живеем там някой път със седмици. Движението на лодката или на примамките вика рибата от много дълбоко.

Преди дни заедно с кулинарния фотограф Илиян Илиев се върнали от Сейшелите. Една от неговите тайни - за да снимаш храна, трябва да обичаш да ядеш. Догодина предстои да излезе и новата му книга с екзотични рецепти.

Илиан Илиев - кулинарен фотограф: Върнахме се с около 100 рецепти, готови, които включват основно рибите, които дружинката на Кольо хваща в океана.

Как на Никулден да сготвим риба по сейшелски?

Илиан Илиев - кулинарен фотограф: Изчиства се, малка риба, слага се малко къри, малко кориандър, чесън, и така се пече на скара.

Най-голямата риба, която Николай е хванал е над три метра. Борбата понякога трае часове. Има обаче и почти невъзможни за хващане риби.

Николай Бозаков - екстремен рибар: Джайънт равели е най-желаният трофей, големите екземпляри от тези риби са може би най-силните риби, които могат да се хванат в света.

Желанието да хванеш своя Моби Дик може да е само мечта. Но пък трае цял живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха тържествено светлините на коледната елха във Варна
Запалиха тържествено светлините на коледната елха във Варна
Чувство за непоносимост на БНТ получи награда на Златен ритон 2019
"Чувство за непоносимост" на БНТ получи награда на "Златен ритон 2019"