COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

В търсене на чудовището от синьото море

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител на моряците и рибарите, а в по-ново време той се смята за защитник на банкерите и търговците. На Никулден ще ви срещнем с група пътешественици, които обикалят екзотични дестинации, за да хванат и снимат най-големите морски хищници. В последното пътешествие с тях беше и кулинарният фотограф Илиан Илиев, който документира улова - от лодката до чинията.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:03, 06.12.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Животът
Николай Бозаков - екстремен рибар: От всяка една изпусната риба човек научава много повече, отколкото от всяка една хваната.

Рибар, авантюрист, мечтател. Николай Бозаков преследва, както сам ги нарича - чудовищата на синьото море.

Николай Бозаков - екстремен рибар: Влизаме много навътре в океана с големи лодки, живеем там някой път със седмици. Движението на лодката или на примамките вика рибата от много дълбоко.

Преди дни заедно с кулинарния фотограф Илиян Илиев се върнали от Сейшелите. Една от неговите тайни - за да снимаш храна, трябва да обичаш да ядеш. Догодина предстои да излезе и новата му книга с екзотични рецепти.

Илиан Илиев - кулинарен фотограф: Върнахме се с около 100 рецепти, готови, които включват основно рибите, които дружинката на Кольо хваща в океана.

Как на Никулден да сготвим риба по сейшелски?

Илиан Илиев - кулинарен фотограф: Изчиства се, малка риба, слага се малко къри, малко кориандър, чесън, и така се пече на скара.

Най-голямата риба, която Николай е хванал е над три метра. Борбата понякога трае часове. Има обаче и почти невъзможни за хващане риби.

Николай Бозаков - екстремен рибар: Джайънт равели е най-желаният трофей, големите екземпляри от тези риби са може би най-силните риби, които могат да се хванат в света.

Желанието да хванеш своя Моби Дик може да е само мечта. Но пък трае цял живот.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Загуби за автокъщите в Дупница заради коронавируса
Загуби за автокъщите в Дупница заради коронавируса
Къде се правят медалите за Нобеловите награди
Къде се правят медалите за Нобеловите награди