НОВИНИ

Как ни проверяват за електронни винетки? Какви са глобите?

Толсистемата трябва да влезе в сила през март, но от този понеделник (17.02.) хиляди камери на толсистемата вече проверяват в реално време леките и тежкотоварни автомобили за електронни винетки. Целта е да се дисциплинират шофьорите, така че да не бъдат санкционирани, твърдят от АПИ.Какво трябва да знаем за новите проверки и какви са санкциите за нарушителите?

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
14:29, 18.02.2020
36171
Чете се за: 01:44 мин.
У нас
проверяват електронни винетки какви глобите

Кой осъществява проверката на нарушителите?

Нарушителите се засичат от камери, които са разположени върху 295 стационарни контролни точки, които покриват 10 800 км от близо 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Контролът се осъществява допълнително и от 105 мобилни екипа.

Мобилният екип или т.нар. "мобилна глобяваща единица" е автомобил, в който стоят полицаите, които налагат санкциите на нарушителите. Автомобилите се свързват с предходна стационарна контролна точка или мобилен екип с камера и на базите на данните, които получават от стационарната контролна точка, налагат съответните санкции.


Как става ясно дали дадено превозно средство има електронна винетка?

Всяка една стационарна контролна рамка разполага с камери. Камерите заснемат регистрационния номер на превозното средство. Правят проверка в базата данни дали съответното превозно средство има заплатена винетна такса и ако няма такава, информацията се подава към най-близкия мобилен екип с възможност той да го спре. Ако екипът не спре нарушителя, в края на денонощието се генерира електронен фиш, който му се изпраща по пощата.

Каква е глобата, ако нямаме електронна винетка?

Ако в същия ден нарушителите бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на толконтрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв – за тези над 12 т.

Ако нарушителите откажат да платят компенсаторна такса на мобилните екипи, им се издава акт за установяване на административно нарушение и за да продължат пътя си следва да платят стойността на една уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили. И в този случай нарушителите имат възможност да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-високите глоби. Това трябва да стане в 14-дневен срок, по банков път.

Ако нарушителите нe бъдат спрени на пътя, в края на деня системата автоматично издава на собственика на превозното средство електронен фиш, който се изпраща по пощата. Те имат 14-дневен срок от получаването на фиша, за да платят компенсаторна такса по банков път.

В случай че това не се случи и електронният фиш влезе в сила, глобите са 300 лв. за леките автомобили до 3,5 т и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

Как да проверим дали имаме валидна електронна винетка?

Проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта www.bgtoll.bg.


Как да въведем данните за получаване на електронна винетка?

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице.

Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса.

Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Данните могат да бъдат въведени на кирилица или латиница, стига графично да отговарят на данните от талона на автомобила. Тирета, интервали или други знаци не се изписват. Знакът за нула (0) и знакът за буквата О не са взаимозаменяеми.


Откъде може да закупим електронна винетка?

Електронни винетки могат да бъдат закупени по няколко начина:

  • От интернет на адрес www.bgtoll.bg;
  • Чрез мобилно приложение;
  • Чрез терминали за самообслужване в търговски обекти и в областните пътни управления на АПИ;
  • На каса в търговски обекти и в областните пътни управления на АПИ


Ще може ли да пътуваме с винетка до населените места около София?

Столичната община и АПИ са готови със споразумението, което ще гарантира, че всички населени места на територията на Столичната общината, ще имат маршрут, по който няма да са длъжни да плащат винетна такса. В момента общината изготвя картата с маршрутите, за които не се изисква винетна такса.

Как ще глобяват чуждестранни автомобили без платена винетна такса?

По отношение на чуждестранните автомобили, системата не прави разлика. След като е нарушител, подлежи на санкция. Чужденците няма как да получат електронен фиш, ако не бъдат спрени от мобилен екип, ще бъдат спрени на граничния пункт при напускане на територията на България, където ще има бъде наложена санкцията.

Там, където има спорни места в страната, се водят разговори със съответните общини. В момента, в който има постигнато съгласие това ще се отрази и на картата.

Ако все пак автомобил без винетка премине например по Северната скоростна тангента, дори и със софийска регистрация, ще бъде глобен към този момент, заяви за Сутрешния блок на БНТ доц. Георги Балабанов - експерт БГ Тол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов стартира с победа в Кобленц
Димитър Кузманов стартира с победа в Кобленц
Емил Димитров: Ще променим Закона за управление на отпадъците
Емил Димитров: Ще променим Закона за управление на отпадъците