НОВИНИ

Част от къщите паметници на културата в София са в предаварийно състояние

Повечето къщи паметници на културата в София са в лошо и дори предаварийно състояние, сочи анализ на направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община. От 2009 г. до днес са издадени 16 наказателни постановления на недобросъвестни собственици на такива имоти. Платени са обаче само три от наложените глоби, принудителното събиране върви трудно. От Строителен контрол смятат, че е необходимо да се помисли и за облекчения и стимули за собствениците на ценни къщи, защото само увеличението на глобите не дава добър резултат.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:14, 03.08.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Едни от най-емблематичните примери за неподдържани паметници на кутурата са : къщата на арх. Фингов, къщата на едни от най-известните български предприемачи на миналия век - Чапрашикови на бул. "Евлоги Георгиев", впечатляващата с архитектурата си Къща на ягодите на "Сан Стефано" и построената преди 120 години Захарна фабрика, оставена да рухне.

За къщата на архитект Фингов има наложена глоба от 100 000 лв , но тя не е платена и собствениците са получили покана за доброволно изпълнение. След това къщата е боядисана , а прозорците укрепени с картон, за да се избегнат последващи глоби.

Арх.Влади Калинов, Директор на дирекция "Общински строителен контрол" в СО: В момента се работят проектите, които да бъдат за възстановяване на сградата, с пристройка на мястото на гаража, който е в дъното, но само това, без да се пипа нищо друго.

Вътрешното обзавеждане, което е с висока културна и историческа стойност, обаче е загубено завинаги. За разкоша вътре си спомня художникът Владимир Руменов.

Владимир Руменов, художник: Това е едно изключително бижу, интериорът й беше такъв, в какво състояние е сега нямам идея, но бих искал да ги видя тези къщи във вида, в който видях тази къща преди 20 години.
;

За Къщата с ягодите няма наложени глоби. Първоначално собственикът е поискал къщата да бъде преизградена, но му е отказано.

Арх. Влади Калинов, Директор на дирекция "Общински строителен контрол" в СО: В момента се работи по това да се запази максимално сградата с минимални намеси вътре, за да бъде реконструирана.

Често се експлоатира тезата, че собственици на подобни имоти ги чакат да рухнат от самосебеси, за да построят по-големи и модерни сгради.

Владимир Руменов, художник: Това е все едно да изгорим Джокондата и да принтираме нейни снимки и да приемем, че това е същата Джоконда, ами не е.

Единственият начин да видим Захарната фабрика отново е да бъде пострена наново, за това ще настояват от общината. До момента собствениците са глобявани два пъти по 100 000 лв, защото са допуснали да бъде разграбена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пясъчна буря във Финикс​ (ВИДЕО)
Пясъчна буря във Финикс​ (ВИДЕО)
Спецпрокуратурата: Не е имало теч на информация при ареста на Димитър Желязков
Спецпрокуратурата: Не е имало теч на информация при ареста на Димитър Желязков