COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Как плавателен съд ще следи за замърсяване на водите?

Млади инженери от Варна създадоха лаборатория под Аспаруховия мост в града. В нея проектират самоходен морски дрон, който ще се управлява с помощта на изкуствен интелект. Целта на младежите е да изследват водите в различни точки на планетата, да съберат данни за замърсяването с пластмаса и да открият нови видове водни обитатели.

от Петър Дойкински
10:05, 22.10.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Морският дрон ще бъде изпратен на дълго пътешествие - повече от 10 000 километра. Той ще премине Черно море и всички морета в Южна Европа, за да завърши изследователската си мисия в Атлантическия океан.

Стилиян Хвърчилков, технолог: Искаме да изследваме морето, искаме да изследваме какво крие, какви подводни богатства може да има и предвид, че океанът е наистина една неизучена област.
Тодор Михайлов, ръководител на проекта: Ще се придвижва с електрическа енергия, ще се захранва с батерии и ще се зарежда със слънчева енергия.

Първоначално проектът е бил само с изследователска цел, но с развитието и приложението на изкуствения интелект целите му са разширени.

Тодор Михайлов, ръководител на проекта: Било то чрез алтернативни начини за отглеждане на аквакултури или да подпомага видове застрашени, оплетени в мрежи или заплетени в пластмасови отпадъци, да им помага да се освободят по някакъв начин.

14-годишният Христо Лазаров е избрал да помага в проектирането на дрона, вместо да губи времето си с компютърни игри.

Христо Лазаров: Забавно ми е тук! Не всички хора приемат работата, като забавление, тук е различно.

Прототипът на морския дрон ще е готов до месец. Тогава ще се направят и първите изследвания в Черно море. Проектът е отворен и търси съмишленици, които могат да се присъединят към екипа на младите изобретатели от Варна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
Най-отровните риби в света са показани в Пловдив
Най-отровните риби в света са показани в Пловдив