НОВИНИ

Как премина гласуването на българите в чужбина

Спокойно преминава изборният ден във Великобритания. Там са разкрити и най-много секции в чужбина - 58. Тази година за разлика от президентските избори пред секциите няма километрични опашки и хората не чакат с часове. И в Брюксел гласуването преминава спокойно без никакво струпване на хора. Секциите там са четири - по една в посолството и в квартал Саарбек, и две в постоянното ни представителство към Европейския съюз. На президентските избори миналата година, които съвпаднаха с референдума, избирателите в Брюксел чакаха с часове заради попълването на 2 отделни декларации. Спокойно този път преминава и гласуването в Германия, където секции има само в дипломатическите ни мисии. Казус обаче с незнаенето на български език възникна в секцията в Хамбург.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:41, 26.03.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

След решението на ЦИК декларациите за гласуване в чужбина да се попълват лично в избирателните секции и невладеенето на български език се превърна пречка пред желаещи да гласуват. От ЦИК съобщиха, че от Хамбург е постъпило запитване от секционната избирателна комисия дали е допустимо на друг език или от друго лице да се попълват декларациите на избиратели, които не разбират български и не пишат на български. Изискването е всеки избирател да владее български език, за да може да прочете бюлетината.

В Хамбург секцията е една и се намира в почетното консулство. До обяд попълването на декларация е отнемало повече време, отколкото самото гласуване, тъй като не е имало много желаещи, съобщиха наши сънародници.

Айндховен, Холандия

В Холандия българите могат да гласуват в 10 избирателни секции, като две от тях се намират в Хага. В Айндховен до ранните следобедни часове пред секциите нямаше опашки.

Асен Андонов- студент в Тилбург, Холандия: Дойдох сравнително рано и затова все още нямаше хора, макар че вече бяха гласували 10 човека. Беше много спокойно, хората бяха много любезни. Общо взето, всичко мина прекрасно.

Париж

До следобедните часове около 750 български граждани бяха отишли до урните в посолството ни в Париж. Активността се очертава сравнително висока, а опашки няма. Сънародниците ни са доволни, че вместо една секция както беше на последните президентски избори, сега секциите са три. Заради извънредното положение пред дипломатическата ни мисия е осигурена и френска полицейска охрана. Във Франция са открити общо 15 секции.

Вашингтон

Във САЩ изборният ден е в началото си. Наши зрители ни изпратиха кадри от Вашингтон от девет сутринта местно време, когато гласуват по-ранобудните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Нощта на изборите с коментари и първи данни от днешния вот
НА ЖИВО: "Нощта на изборите" с коментари и първи данни от днешния вот
Какви бяха посланията на лидерите на основните политически партии в деня на вота
Какви бяха посланията на лидерите на основните политически партии в деня на вота