НОВИНИ

Как професията строител да стане атрактивна за младите?

Университетски преподаватели и представители на строителни компании във Варна се опитват да привлекат интереса на младите хора към професията на строителя. През последните години в бранша отчитат недостиг на квалифицирани работници, както и тенденция на застаряване на работната ръка. Според експерти, това се дължи на факта, че строителството не е атрактивно за младите хора.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева/Емил Жупов
14:13, 20.02.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

За да има интерес към строителството, този труд трябва да стане привлекателен, казват хора от бранша. Професията е тежка. Строителите работят навън и в студ, и пек. Макар че през последните няколко години се наблюдава известен интерес към строителството, много от младите хора се отказват в момента, в който се сблъскат с трудностите.

Снежана Милева, председател на Регионалната колегия на Камарата на инженерите инвестиционното проектиране: Единици остават, които да продължат с тежката задача да бъдат проектанти, инженер-проектанти, тъй като доста е трудно и доста отговорно. Това е една от причините, следващата е неоцененото заплащане.


През последните години бизнесът и много учебни заведения работят съвместно за реабилитирането на строителната професия. Целта е да се спре негативната тенденция и да не се допуска изтичането на квалифицирани технически кадри навън.

доц. Милена Кичекова, ръководител катедра “Строителство на сгради и съоръжения” - ВСУ “Черноризец Храбър”: Приемаме нашата професия като кауза, да помогнем на младите хора, било то на учениците да направят информиран избор.

Въпреки че строителството не е сред най-атрактивните сфери за младите хора, не са малко и тези, избрали да учат и да се реализират в бранша.

Иван Драганов, студент I курс във ВСУ “Черноризец Храбър” - Варна: От малък харесвам строителството и винаги съм искал да се занимавам със строителство и избрах тази професия.

Доротея Николаева, студентка I курс във ВСУ “Черноризец Храбър” - Варна: Може би от пети клас съм решила, че ще стана архитект, дори завърших строителната гимназия.

Специалистите са категорични, за да се задържат младите хора в бранша, трябва да се промени отношението към професията на строителя и заплащането да стане по-атрактивно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради Брекзит: Трима депутати напуснаха управляващата Консервативна партия
Заради Брекзит: Трима депутати напуснаха управляващата Консервативна партия
Внесоха искане за постоянен арест на лекарите от Варна
Внесоха искане за постоянен арест на лекарите от Варна