НОВИНИ

Как работи Съветът на Европейския съюз?

Какво представлява Съветът на Европейския съюз, как работи той и как взема решенията си - вижте повече от нашия репортер Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:23, 10.01.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Съветът на Европейския съюз е гласът на правителствата на страните-членки. Това е една от трите основни институции на съюза, заедно с Европейската комисия и Европарламента. Основан е през 1958-ма година, като Съвет на Европейската икономическа общност.Членове на Съвета са министри от всички страни-членки, в зависимост от това в коя област е обсъжданата политика.

Министрите имат правомощията да ангажират своите правителства с действията, за които е постигната договореност. Съветът заседава в 10 различни състава, за различните области от политиката. В зависимост от темите всяка страна изпраща ресорния си министър. Например когато заседава Съветът по икономически и финансови въпроси ECOFIN, на него присъстват икономически и финансови министри на страните членки.

Заседанията ръководи ресорният министър на страната-председател, в случая България. Изключение прави Съветът на министрите на външните работи, който има постоянен председател - върховният представител за общата външна политика и политиката на сигурност на Евросъюза.

Какво прави Съветът? 

Той договаря и приема законите на съюза, заедно с Европейския парламент, въз основа на предложения от Европейската комисия. Координира политиките на страните-членки. Определя външната политика и политиката на сигурност, въз основа на насоките на Европейския съвет. Сключва споразумения между съюза и други държави или международни организации. Приема годишния бюджет на съюза, съвместно с Европейския парламент.

Как се приемат решенията на Съвета? 

За това обикновено се изисква квалифицирано мнозинство от 55 процента от държавите. При 28 страни-членки, това означава 16 държави. Те трябва да представляват поне 65 процента от общото население на Съюза. Чувствителни теми като външна политика и данъчно облагане изискват консенсус - всички страни да гласуват с да. Решение могат да блокират поне 4 държави, които представляват поне 35 процента от населението на Евросъюза. Обикновено мнозинство се изисква за процедурни и административни въпроси. България пое от Естония ротационното председателство на Съвета за следващите 6 месеца, а през юли тази важна роля за Европа ще поеме Австрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер предлага дискусии за бюджета на ЕС
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер предлага дискусии за бюджета на ЕС
Какви мерки предприемат общините за по-чист въздух?
Какви мерки предприемат общините за по-чист въздух?