НОВИНИ

Как работодателите успяват безнаказано да нарушават правата на работниците​?

Ниски заплати и забавено плащане, 15-часови работни дни и тежки условия, страх от работодателя и липса на алтернатива - такава е реалността в много от шивашките цехове у нас. След серия репортажи на БНТ и заради зачестилите сигнали от работници, омбудсманът Мая Манолова обеща да внесе в новия парламент предложения за промени в 4 закона, свързани с нелоялните практики в сектора.

Мина Петрова
от Мина Петрова Оператор: Станислав Ангелов
20:10, 01.04.2017
9891
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

До този момент ви показахме историите на настоящи и бивши служители в шивашки цехове у нас. Припомняме ви част от това, което ни споделиха те.

"Стоиш прав, много не можеш да мърдаш, не ти дават да говориш, дори с колежките да обменяш някаква информация, примерно да попиташ нещо, ако не знаеш."
"Страх ме е от много неща. Страх ме е от отношението, от колежките. Да не ни отреже от заплатите."
"При нас беше това, че нямаше с какво да си ходим. Имахме служебен бус и тя се обаждаше, и идваше бусът, и тогава си тръгвахме. Преди това не можеше."
"Почти всяка събота се работеше."
"Да ви кажа, ако няма извънредно, няма и пари, това е цялата работа."
- Колко пари взехте за този месец?
"270 лв."
"В момента ни дължи над 2500 лв."

В началото на разследването се свързахме с голям брой работодателски организации. Нито една от тях не пожела да даде коментар.След излъчването на първите два репортажа, обаче, една от най-големите браншови организации - БАПИОТ, ни потърси.

Радина Банкова, представител на управителния съвет на БАПИОТ: "Ние от години сме против подобни практики."
- По какъв начин се борите с тези нелоялни работодатели?
"За съжаление, ние като асоциация или като отделни фирми, нямаме почти никакви механизми за борба с подобни фирми. Ние се опитваме да правим много различни неща, от гледна точка на това да се увеличава заплащането, чрез различни допълнителни методи - ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, допълнителни застраховки или бонуси."

Друга честа практика сред некоректните работодатели, е в даден момент собственикът на фирмата да обяви фалит. И въпреки, че дължи на работниците си заплати и обезщетения, законът позволява той да не им ги плати.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: "В крайна сметка, работодателят прехвърля фирмата на 'инвеститор', който е на социални осигуровки и хората не могат да си получат дължимите възнаграждения. Като капак, техните довчерашни работодатели, в част от случаите, се покриват и не искат да излязат лице в лице с тях, а в друга част от случаите, просто се правят, че не ги познават, защото вече са продали фирмата на поредния клошар и извършват същата дейност, на същото място, обаче вече под друг бранд."

Често хората не знаят, че работодател им е търговското дружеството, т.е. фирмата, а не нейният собственик. Имуществото на дружеството няма нищо общо с имуществото на неговия собственик. И служителите трябва да търсят парите си от дружеството, а не от собственика. Но когато фирмата е фалирала, тя няма как да ги изплати. А фалит се обявява лесно.

Затова работниците, като тези, за които ви разказахме, чакат своите пари с години. А работодателите, най-вероятно, няма да им ги изплатят, тъй като Законът не ги задължава.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: "Трябва да бъде издадена забрана, която да се впише в съответните закони, в Кодекса на труда, защо не и в Търговския закон, че собственици на фирми, нямат право да ги прехвърлят, ако имат задължения за заплати."

Какви са възможните решения за работниците в сектора, които са подложени на трудова експлоатация?

Първата стъпка е синдикализацията. За жалост, обаче, има натиск върху хората да не стават членове на синдикати, или пък просто не знаят за тях.

- Вие не членувате в синдикат?
"Не."
- Защо?
"Еми не знаем за такова нещо. Може и да членувам, знам ли."
Мая Манолова, омбудсман на Република България: "Държавата просто трябва да се върне във функциите си и да си защити гражданите. Което означава, институциите да се хванат за ръце и всеки съобразно своите правомощия да изсипе мощта на държавата върху наглите работодатели."

Очевидна е необходимостта от законодателни промени, които да позволят некоректните практики на работодателите да бъдат наказуеми

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат работници за овощарството в Русенско
Не достигат работници за овощарството в Русенско
Официално откриха сезона за рафтинг и каяк
Официално откриха сезона за рафтинг и каяк