НОВИНИ

Как работят в "Пирогов" и БДЖ, когато върнем стрелките назад?

Европейската комисия разглежда предложенията за отмяна на лятното часово време, потвърди говорителката на комисията Мина Андреева. Тя допълни, че дебат има, но резултати засега не. Директивата за лятното време, въведена преди 15 години, има отражение най-вече върху превозите и енергетиката. Със смяната на времето тази нощ, спечелихме един час повече сън, но това не важи за всички. Как работят в ""Пирогов", Спешната помощ и в транспорта, когато се въртят стрелките, разказва Альоша Шаламанов.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
21:52, 29.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В детската реанимация на Пирогов всяка нощ дежурят един лекар и две сестри. При преминаването към зимно часово време екипът работи 13 вместо 12 часа.

проф. Надежда Гаврилова - началник на клиниката по "Анестезиология и интензивно лечение" в УМБАЛСМ "Пирогов""Най-дългата нощ, която се случва при смяната на времето, е едно дежурство, което никой не очаква с удоволствие."

При спасяването на човешки живот всяка минута е ценна и единият час в повече помага на медиците.

проф. Надежда Гаврилова - началник на клиниката по "Анестезиология и интензивно лечение" в УМБАЛСМ "Пирогов""За разлика от всички останали, които се радват нали и искат времето да лети, ние искаме времето да спре, когато се борим за човешки живот."

Смяната на времето удължава дежурството и на екипите от центровете за спешна помощ. В София сигналите се увеличават.При приемането им диспечерите използват специален знак.

Лекарите не получават компенсация за допълнителния час работа. Заради смяната на времето 13 влака имат около 1 час престой на различни гари в страната. Така след връщането на стрелките композициите влизат в нормалното си разписание.

Ивайло Георгиев - ръководител "Организация на превозите", БДЖ "Пътнически превози": Ако не се приложи тази мярка, ще се създадат огромни сътресения в графика за движение на влаковете и голяма част други влакове, които не ги касае смяната на времето, ще се наложи да се движат със закъснение.

При преминаването към лятното часово време влаковете се движат с един час закъснение.

Компенсации за пътниците заради смяната на времето не са предвидени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флашмоб за мюзикъла Оркестър без име оцвети бул. Витоша
Флашмоб за мюзикъла "Оркестър без име" оцвети бул. "Витоша"
Задълбочава се кризата с боклука в Дупница
Задълбочава се кризата с боклука в Дупница