НОВИНИ

Как се движат цените на основните продукти

Важна потребителска тема в "Денят започва". Още миналата седмица цените на някои хранителни продукти тръгнаха нагоре. Това ни провокира да направим някои разчети, от които се вижда например за едно четиричленно семейство колко пари са необходими, за да си осигури нормално меню за трапезата.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
08:35, 01.02.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Информацията е за периода 23-27 януари. Цените са на едро, защото те са най-показателни за явленията на пазара поради много причини.

Цените на дребно варират, а надценката най-често е между 20 и 40%, а за образуването ѝ влияят различни фактори като район, сезон и климат, качество, логистична обработка и други.

Подбрали сме хранителни продукти, които е важно да присъстват във всекидневното меню на човек. Започваме с тези, които е полезно да са на трапезата ни редовно - чисти протеинови източници, здравословни мазнини и въглехидрати.

Според информация на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената за пилешки гърди за килограм е 7 лв, за пилешки бут цял - 3, броя на яйцата е 20 стотинки.

Неизменна част от препоръчителното меню са млечните продукти. Вижте във видеото как се движат и цените на варивата и брашното, както и плодовете и зеленчуците.

Минималната работна заплата към януари 2017г. е 460лв, а прогнозата на Националния осигурителен институт за средната пенсия у нас за 2017г. е, че тя ще бъде малко под 342 лв.

За справка през 2016 година линията на бедността, определена от Министерския съвет е 314 лева.

Шуменска област е сред бедните региони в страната. Според изследване 30 % от хората живеят под прага на бедността, който за областта е 283 лв. Икономически активното население също не получава високи заплати. Има разлика между живота в града и селото. Вижте повече в репортажа на Здравка Русева и оператора Борис Колев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поскъпването на плодовете и зеленчуците се дължи на лошите климатични условия
Поскъпването на плодовете и зеленчуците се дължи на лошите климатични условия
 Уикилийкс публикува близо 5000 документа за Франсоа Фийон и Марин Льо Пен
"Уикилийкс" публикува близо 5000 документа за Франсоа Фийон и Марин Льо Пен