НОВИНИ

Как се отопляват в най-малката община в България

Най-малката община в България - Трекляно, усилено се готви за зимния сезон. Отоплението в общината и в местното защитено училище все още се осъществява на твърдо гориво, защото според изчисленията на кметството преминаване на газ или ток би струвало твърде скъпо. Така с печки на дърва децата и общинските служители не мръзнат през зимата.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
19:18, 04.11.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В училището в Трекляно, разпределени в смесени паралелки, учат 43 деца. Във всяка класна стая край чиновете гори печка на дърва. За поддържането на огъня се грижат учителите и домакинът в училището.

Младен Джамбазки, директор на Защитено училище "Св. Климент Охридски", община Трекляно: Някъде 10 печки палим, 8, но когато имат информатика палиме и в кабинетите, където са компютрите. Децата не мръзнат, защото печките са в добро състояние, казанчетата ги сменихме наскоро.

За зимния сезон обикновено се купуват около 30 кубика дърва за общината и училището. Разходът за отопление за сезона възлиза на около 3 хиляди лева. Преди да се запалят печките обаче колективът на училището полага сериозен труд, макар и не интелектуален.

Младен Джамбазки, директор на Защитено училище „Св. Климент Охридски", община Трекляно: Охранителят, който е тука на входа, в длъжностната характеристика му влиза и това задължение да цепи дървата... ние с колегите тука помогнем при прибирането е така, доброволно, всеки се включва, събираме се на бригада, колектива е много добър.

В Трекляно не виждат смисъл да се преминава на електрическо или газово отопление, защото са преценили, че общината е планинска и дърва има достатъчно.

Радко Петрунов, кмет на община Трекляно: Самото закупуване на самите климатици и радиатори, това ще е една първоначална инвестиция, която също няма да е евтина... Община Трекляно като най-малката община в България не разполага със собствени средства, ако трябва да се заплати за тази услуга...

През годините инциденти с печките не е имало. Съоръженията са добре обезопасени и отговарят на всички стандарти, уверяват от общинското ръководство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неофициална среща между първите дипломати на Турция и Германия
Неофициална среща между първите дипломати на Турция и Германия
И австрийски политик се опари от разкритията за сексуален тормоз
И австрийски политик се опари от разкритията за сексуален тормоз