НОВИНИ

Как се прави икебана с български цветя?

В духа на Цветница ще ви покажем как се прави икебана с български цветя. Какво значение крие японското изкуство и какво символизират цветята, разказват Боряна Благоева и операторът Мирослав Милков.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:55, 01.04.2018
6307
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Една поезия с български цветя. Върбата като символ на празника. Лалета и нарциси. Розово, оранжево, лилаво и зелено носят духа на пролетта и събуждането за нов живот.

Мирослава Иванова - майстор на икебана: Аз ги избрах тематично, защото имаме работилници за Цветница. Лалето е символ на... любовта. И нарцис съм използвала, защото той е първото цвете, което е предвестник на пролетта и е символ на бъдещия просперитет.

Мирослава прави икебана от близо 6 години. Kазва, че не е просто изкуство, а философия, която свързва човека с природата. В икебаната много важно е личното творчество. Това е и съветът, който дава на своите ученички.

Мирослава Иванова: В икебаната е важно да покажеш красотата на цветето и на материала, не е важно да имаш количество.
Михаела - ученичка в класа за икебана на Мирослава Иванова:Като цяло ми харесва това, че има някаква история в икебаната.

Подбора на цветята и клоните, както и тяхната позиция в една икебана, зависят от мястото, за което се прави. Три са основните елементи, които трябва да присъстват в композицията, за да се получи хармонията между човека и природата.

Мирослава Иванова: Най-високия елемент в композицията, който символизира небето, средният елемент символизира човека и третия, на който акцентираме символизира земята. Той се изобразява с цветето.

Идеята на Мирослава е чрез японското изкуство да вкара природата в дома на повече хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко ранени ще могат да напуснат Източна Гута
Тежко ранени ще могат да напуснат Източна Гута
Отварят парка за танцуващи мечки в Белица
Отварят парка за танцуващи мечки в Белица