НОВИНИ

Как се прави истинска сурвачка за Васильовден

Един ден остава до посрещането на 2017-а. Според българският народен обичаи в първия ден на Новата година – Васильовден, сурвакари обикалят по домовете и изпълняват обреди за здраве и благоденствие. Как се прави истинска сурвачка, ни разказа доайенът на телевизионните режисьори в Българската национална телевизия - Иванка Антонова.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
17:48, 30.12.2016
Чете се за: 00:50 мин.

Подготовката на обредната сурвачка започва седмица по-рано и за нея задължително се избират клонки от жив дрян.

Иванка Антонова
"Прието е да бъде дрянова, тъй като дрянът е най-най здравото дърво. То първо цъфва и последно му падат листата. За да се направи една сурвачка и да е готова за празника, по традиция се бере на Игнажден, демек денят, в който започва, да се ражда Христос."

След това клончето се слага във вода и се държи в топло помещение. Така то разцъфва за празника. Смята се, че колкото повече пъпки има сурвачката, толкова повече ще е благоденствието за дома през новата година. За да носи плодородие, сурвачката се украсява с шарени конци от стана и пуканки.

Иванка Антонова
"Трябва задължително да е с жива вълна, тъй като навремето не е имало тези измишльотини, които сега се правят. Имало е вълна, имало ябълки, круши, орехи и сушени плодове и с това са украсявали."

Иванка Антонова е на 88 години и е отдала целият си живот си на телевизията. Първата си сурвачка обаче е направила още като дете - в предучилищна възраст. От тогава до днес през ръцете ѝ са минали стотици.

"Какво мислиш сега за съвременните сурвачки, който имат по себе си паиети, дисколенти станиолчета?

Иванка Антонова
"Какво да ви кажа - то техника. Виждате, разликата е огромна."

Както всичко наоколо и материалите за украса се променят, посланието на българският обичаи сурвакане обаче остава непроменен през вековете. За да чуем и на този първи януари „Срува, сурва година, весела година, до година до амина!“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукерите от Благоевград с последни приготовления преди Сурва
Кукерите от Благоевград с последни приготовления преди Сурва
Засилен трафик на Дунав мост, стотици румънци ще празнуват у нас
Засилен трафик на Дунав мост, стотици румънци ще празнуват у нас