Оценка на работоспособността в практиката - опит от Холандия

Работоспособността на човек може да се оцени адекватно само в практиката, а не по документи. А подобна оценка дава възможност на бюрото по труда да намери~ най-подходящата работа за даден човек или най-подходящият човек за дадена работа. Това от години се случва в Холандия с доказан успех в трудовата и социална реинтеграция на хора, които имат някакви затруднения на пазара на труда.

Мария Чернева
от Мария Чернева
преди 2 години
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

Изглежда съвсем като нормална фабрика - с цехове, работници и разнообразна продукция по поръчка на клиенти. Но фабриката на Лукрато е много повече от това. И пакетирането на шайби за продажба на дребно не е просто една производствените задачи, а тест.

Иън Ходжес - Експерт за оценка на работоспособността, р-л цех - Това си е нормален цех, но използваме различните операции за да оценим способностите на хората тук да вършат определена работа. С тази операция, например, може да се оцени способността на работника да смята, да организира по-добре работата си, издържа ли да стои по-дълго седнал и на едно място.

Холандия плаща обещетение при безработица до една година. И ако човек за това време не успее да си намери работа, общината полага усилия да разбере какви са причините и и могат ли да се преодолеят. За целта от бюрото по труда изпращат безработния в Лукрато. Ако пък откаже, просто спират обещетението му.


Даниеле Саалминк - консултант към бюрото по труда - Имаме няколко инструмента , с които можем да помогнем човек да намери постоянна работа. Но първо се нуждаем от адекватна оценка на техните способности, за да можем да намерим най-подходящата работа за даден човек. Затова ги пращаме първо тук да поработят.


И в началото всеки попълва дълги въпросници, минава през интервюта, включително с психолог - задълбочена и научно разработена програма за оценка.


Вим ван де Велде - експер в центъра по оценка на работоспособността - Опитваме се да оценим нивото на даден човек, как функционира, какви са навиците му. Освен че тук се попълват различни въпросници, имаме и практически тестове - например колко бързо ще се справи с разпределението на определен брой детайли в тези пликчета.

Ник - клиент на Лукрато - Това също е тест - писмата трябва да се сортират по пощенски код, населено място, град, азбучен ред на подателя... и може да се прецени съобразителност, съсредоточеност, организираност. Подходящо например за пощальони. Но същите качества може да са полезни и за работа в администрацията.

Иън Ходжес - Това са тестове да кажем в клинична обстановка, които след това се повтарят в реална обстановка, както видяхте в цеха. Защото се случва тук на хартия човек да покаже едно, на практика - друго. Защото да кажем шума му пречи, трудно работи с други хора.

Даниеле Саалминк - Така с оценката от тук, ние например търсим по-тихо място, където човек може да работи сам, за да покаже най-доброто от себе си.


Иън Ходжес - Често откриваме неочаквани дори за самия човек способности. Някой, който винаги е работил на поточна линия във фабрика, изведнъж разбира че се справя блестящо като градинар.


Самият Иън е намерил работата си минавайки през същата системата. Дълго време безработен капитан на кораб, тук открива свои таланти с друга област. Подобна е историята и на Франклин, който е тук от една година.


Иън Ходжес - Проблемът с Франклин е, че не може да се задържи за по-дълго на работа. Тук разбрахме причината за това и сега сме готови с указания към бюрото по труда, какъв тип работа ще е най-подходяща за него.


Междувременно Франклин обучава новодошлия Хет.


Франклин - клиент на Лукрато - Ние лека полека, стъпка по стъпка търсиме скритите си способности и така си помагаме.


През подобна оценка минават всички, без значение какви проблеми срещат на пазара на труда - и хора с увреждания, и такива с интелектуални затруднения, със или без образование, с психични заболявания или с някакви зависимости. Някои от тях се оказват адски добри в еднотипните повторяеми операции, трети изпъкват с умения в друга област.


М. Ч. И можете да намерите работа на всеки?
Даниеле Саалминк - Да. Предполагам.
М. Ч. - Без значение с физически или ментални увреждания!
Даниеле Саалминк - Почти няма увреждане, което да ти отнема изцяло възможността да работиш. На пазара има всякаква работа и винаги може да се открие някаква подходяща за всеки. Може и да не е на пълна седмица, може и да не е съвсем нормална работа, но все биха могли да правят нещо, за да изкарват сами пари.


Разбира се има и хора, при които никаква намеса не може да им помогне. И те стават обект на социални грижи. Но това са редки случаи, за които никой не се съмнява, че са неправомерно облагодетелствани от системата.

Топ 24
Най-четени