НОВИНИ

Как се променя производството на хляб?

388 предписания са издадени на производители на хляб за неправилно изпичане, което води до образуване на акриламид. Това показват резултатите от последната проверка на Агенцията по безопасност на храните, която започна през април. Как се е променило производството на хляб и отговаря ли качеството на цената?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:10, 31.05.2019
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Брашно, вода, сол и мая. Това са съставките, които са достатъчни за производство на качествен български хляб.

Николай Стайков - технолог, "Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии": Не трябва да съдържа абсолютно никакви други оцветители, подобрители, консерванти, които да удължават срока на годност, които да удължават неговата преснота, мекота.

Стандарт "България" обаче допуска в пакетирания хляб да се добавят три вида подобрители. От Агенцията по безопасност на храните обясняват, че така се удължава срока на годност:

  • Аскорбинова киселина (E 300)
  • Оцетна киселина (Е 260)
  • Моно- и диглицериди на местни киселини (Е 471) или техните естери (Е 472)
Атанас Дробенов - експерт "Контрол на храните", БАБХ: За качеството на брашното има два много важни показателя: киселинност и съдържанието на протеини. Ако я няма тази киселинност се влага аскорбинова киселина. За подобряване на хлебопекарните качества на брашното. Те по никакъв начин не е доказано, че вредят на човешкото здраве.
;

За ускоряване на приготвянето, производители променят и друг процес - на ферментацията.

Николай Стайков - технолог, "Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии": Може да го съкратим с 10-15 -20 минути.

Продължителната ферментация кара хляба да бухне естествено, без набухвател. Процеса ни показват ученици от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

Катрин Христова - 11 клас, "Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии": Това е формата на ръчно произведения хляб от нас. Той е 500 г. и след ферментацията, която ще протече след малко, и изпичане, ще удвои два пъти обема си и ще стане доста по-голям и ще заприлича на хубавия, ароматен хляб, който го продават из цяла България.
Николай Стайков - технолог, "Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии": Не можем да кажем, че в него има някаква химия, която да е направила хляба по-бухнал. Просто може би е направен с добри брашна, добра ферментация, добро изпичане, при подходящи условия.
;

От началото на годината Агенцията по безопасност на храните е издала 388 предписания на производители за образуване на акриламид при изпичане на хляба.

инж. Атанас Дробенов - експерт "Контрол на храните", БАБХ: Акриламидът е такова вещество, което се образува по време на печенето. Прегорелият хляб може да крие риск за здравето на човек.
;

680 предприятия произвеждат хляб в България. Най-честите нарушения, които допускат производителите са при етикетирането.

инж. Атанас Дробенов - експерт "Контрол на храните", БАБХ: В нашата страна няма нормативен акт, освен стандартите, които са приети, който да регулира например в пълнозърнестия хляб какво брашно да се слага, как да се замесва. Няма.

Проверките не са установили забранени вещества в хлябовете, нито оцветяване на брашното. От Агенцията по храните уверяват, че българският хляб отговаря на европейските нормативни изисквания за храните и не съдържа вещества, от които да се затлъстява.

Колко обаче трябва да струва един хляб?

Николай Стайков - технолог, "Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии": Формулата е много проста. 1 - 2 - 4. Ако 1 кг. зърно струва 10 стотинки, то 1 кг. брашно трябва да струва 20 стотинки и съответно 1 кг. хляб трябва да струва 40 стотинки. Това е формула от 1950г . Това стари хора са ми я казали. Така някога се е определяла цената.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишаването на цената на хляба: Големият риск е при големите производители
Повишаването на цената на хляба: Големият риск е при големите производители
Ангела Меркел става почетен доктор по право в Харвардския университет
Ангела Меркел става почетен доктор по право в Харвардския университет